Мухи, пчели или пеперуди – защо кучетата ядат буболечки

куче Снимка: iStock

П онякога, когато в дома ви влезе муха, „миризливка“ или молец, забелязвате ли, че за домашния ви любимец сякаш няма нищо по-забавно от това да ги гони. А веднъж озовала се в устата му – с буболечката е свършено. Да, някои домашни любимци действително обичат да си похапват насекоми (колкото и отвратително да се струва това на стопаните им). 

Сигурни сме, че всички отговорни собственици на домашни любимци не искат косматите им приятели да се разболеят, защото са погълнали бръмбар или пеперуда. За това – нека заедно разгледаме причините защо кучетата ни обичат да гонят и ядат буболечки и дали това поведение е безопасно за тях.

кучеСнимка: iStock

Защо кучетата ядат буболечки 

Домашните ни любимци обичат да хапват насекоми и буболечки

Dogsandcats.bg

най-вече, защото са любопитни по природа. Четириногите виждат това мъничко нещо, което лети наоколо, пълзи по пода, жужи или пърха с крилца и инстинктът им подсказва да го преследват.

Замислете се – колко много кучетата обичат движещите се предмети като топки за тенис и други играчки? 

Някои животни може би харесват и самия вкус на буболечките или начина, по който те хрускат в устата им (знаем, че звучи грубо, но е самата истина). Може би сте забелязали, че домашният ви любимец обича да разкъсва различни неща, които издават   характерни звуци и които са различни от съдържанието на паничката му – като хартия, пясък, чорапи, връзки за обувки, салфетки и тн. 

кучеСнимка: iStock

Въпреки че в общия случай преследването на насекоми и яденето им не е опасен навик, нито е нещо необичайно за кучетата, има някои от тях, които са токсични за домашните ни любимци. Ваша задача е да се опитате да предпазите кучето си като не позволите да попаднат в устата му.

Буболечки, които са опасни за кучетата

Трябва да сте особено внимателни за буболечки, които се хранят с изпражнения. Ако домашният ви любимец изяде подобно насекомо, той може да „се сдобие“ със стомашни паразити. Най-опасни за кучетата ни са:

  • Хлебарки
  • Щурци
  • Гъсеници
  • Светулки
  • Азиатски бръмбари и личинки

Миризливите буболечки, които са често срещани у нас, не са токсични за домашните любимци, но силният им, вонящ секрет може да раздразни стомашно-чревния такт на вашето куче и да доведе до прекомерно слюноотделяне и/или повръщане. 

Паяците като цяло са проблем, тъй като някои от тях са отровни. Ако домашният ви любимец докопа в лапите си кафяв паяк отшелник или черна вдовица, това може да доведе и до фатален край.

Не се препоръчва да оставяте кучето си да яде и пеперуди, тъй като това ще му причини почти мигновен дискомфорт. Земните червеи, охлювите, бълхите, пчелите и осите също крият рискове и трябва да се избягват, тъй като ако ги изяде, това може да причини на вашето куче различни заболявания. 

кучеСнимка: iStock

Могат ли кучетата да ядат мухи?

Мухите са любим обект за преследване от много кучета, като за скокливите териери представлява истинска забава да гонят жужащото насекомо из цялата къща, преодолявайки различни препятствия като дивани, възглавници и врати. Можете да бъдете спокойни – ако домашният ви любимец яде мухи, това не е голям проблем. 

Въпреки че домашните мухи могат да предадат повече от 65 различни болести на хората, вашият космат приятел има къс и високо-киселинен храносмилателен тракт, който може да убие бактериите, които мухата носи. 

Плодовите мухи, комарите и дренажните мухи също не са вредни и е малко вероятно кучето ви да се разболее от поглъщането им. 

кучеСнимка: iStock

Няма реална причина кучетата да ядат буболечки, освен че те са естествено любопитни животни, които биха опитали всичко. Въпреки това – ако домашният ви любимец играе на двора и не сте докрай сигурни с какви препарати са третирани овощните дървета, цветята или зеленчуците в него (при досег с тях насекомите могат да разнасят химикалите), следете за поведението на животното. 

Ако забележите, че кучето ви се държи по-летаргично от обикновено, повръща, има диария, прекомерно слюноотделяне или се държи странно по някакъв друг начин – заведете го на ветеринарен лекар възможно най-скоро. 

 

Вижте още: 

Защо кучетата обичат да дъвчат пръчки

Кое кара кучето да се „качва“ на крака на стопанина си

 

 

 

Виж още