Какво да правим ако кучето ни мрази дъжда

куче Снимка: iStock

К огато прогнозата за времето за седмицата ни показва, че ни предстоят дъждовни дни, това не се отразява само на нашата ежедневна рутина, но и на тази на домашния ни любимец. И простите неща стават една идея по-сложни, а обичайните лежерни разходки включват бърсане, къпане и едно животно, което не е успяло да изразходи енергията си качествено…

При някои кучета отказът да излязат навън, когато вали е често срещано явление. За съжаление няма как да си останете вътре, налага се да излезете – най-малкото, за да свърши домашният ви любимец нуждите си. 

Предлагаме ви няколко съвета как да накарате кучето си да се чувства малко по-добре, когато се налага да го разходите в дъжда.

Dogsandcats.bg

куче дъждСнимка: iStock

  • Дайте пример като истински лидер

Кучетата привикват с нашите странности и настроения. Ако вие мразите дъжда, езикът на тялото ви подсказва, че не се чувствате добре и животното усеща вашия дискомфорт. Опитайте се, макар да ви е крайно неприятно да сте навън при лошо време, да направите всичко възможно, за да се държите нормално. Нека разходката премине по обичайния си начин и маршрут. Ако види, че вие не се притеснявате от дъжда, и кучето ви ще остане по-спокойно, а това ще направи разходката по-полезна. 

кучеСнимка: iStock

  • Помогнете му да свикне с водата

Една от основните причини, поради които кучетата не обичат дъжда е, че те просто не обичат да са мокри. Неслучайно домашният ви любимец се дърпа, когато се опитвате да го изкъпете, нали? Освен това, ако вали порой, падането на вода от небето може да е плашещо чувство за животното. 

Можете да започнете да учите кучето си, още докато е малко, че водата не е непременно нещо лошо. Включете различни игри, градинския маркуч или детския басейн, влезте заедно с любимеца си в спокоен поток или плитко езеро. В никакъв случай не насилвайте животното, а го насърчавайте ако само прояви интерес. Можете да намокрите тревата и да поиграете на любимата игра на кучето си отгоре – така допира й няма да му е толкова странен, когато навън вали. Всичко, за каквото се сетите и е свързано с вода е добра идея!

кучеСнимка: iStock

  • Не оставяйте кучето само под дъжда

Ако живеете в къща и навън вали порой, със сигурност сте обмисляли варианта да пуснете любимеца си на двора, за да свърши нещата си, след което да му отворите, за да се прибере обратно. Това е една от възможно най-лошите тактики, която освен стрес за самото куче, почти сигурно ви гарантира и инциденти с изпускане на урина през останалата част от деня. 

Освен това – веднъж „подлъгало се“ доста по-малко вероятно е кучето ви втори път да изяви желание да излезе само в дъжда. Вместо да правите подобни експерименти – най-добрият метод е да вземете най-големия си чадър и да се разходите из двора с четириногия си любимец. По някаква причина кучетата са по-склонни да отидат до тоалетната, докато стопанинът им е около тях. Друг вариант, подходящ за някои породи, е шлифер или дъждобран.

  • Награда и похвала винаги вършат работа

Положителният метод на обучение винаги върши чудеса! Когато се върнете от разходка с мокрия си космат приятел и минете през задължителната процедура по изсушаване, похвалете четириногото, нека се почувства като най-доброто куче на света! Можете да му дадете лакомство или да поиграете с любимата му играчка – важно е да оставите положителна асоциация у кучето. Така в неговото съзнание ще останат вниманието и наградата, които е получило след разходката в дъжда, а не самото преживяване. 

кучеСнимка: iStock

Ако животното не иска да излезе докато вали, недейте да се ядосвате или да го пришпорвате – това само ще го убеди, че дъждът е нещо лошо, което на всяка цена трябва да избягва. Вашата цел е точно обратната – да му покажете, че не е голяма работа!

  • Изсушете го веднага след прибиране

Случвало ли ви се е да ви хване пролетно-лятна буря навън и да се наложи да прекарате няколко часа с мокри дрехи? Ако отговорът е положителен то знаете, че това не е никак приятно преживяване. Някои кучета не харесват именно усещането, че са мокри, а не самият дъжд. За това – веднага щом се приберете от разходка сведете до минимум дискомфорта на косматия си приятел, като го изсушите веднага. 

кучеСнимка: iStock

Хубаво е да държите кърпа до вратата в дъждовните дни. И всеки път, когато четириногото излезе навън и се върне – отделяйте по няколко секунди, за да почистите лапите, ушите, опашката, коремчето и гърба. След известно време ще видите, как самото куче свиква с процедурата и вече не се чувства неприятно от това, че козината му е влажна или мокра.

Знаем, че и вие, и кучето ви предпочитате разходки в слънчеви и топли дни. Но има и такива моменти, в които се налага да излезем, когато навън вали дъжд. И колкото и да ни е приятно да наблюдаваме танца на капчиците по прозореца, уютно настанили се на канапето, домашният ни любимец има своите нужди. Наша задача е да му покажем, че дори и лошото време има своите хубави страни!

 

Вижте още:

5 забавни занимания с кучето за дъждовните дни

Навън вали, а кучето ви отказва да се изходи

Виж още