5 забавни занимания с кучето за дъждовните дни

далматинец Снимка: iStock

П рез есенните и зимните месеци, когато навън застудее, стъмва се по-рано и вали често, за стопаните на кучета става една идея по-трудно да поддържат енергичния си космат приятел активен през целия ден. А добре знаем, че ако не се постараем да изморим „качествено“ четириногия си спътник, той ще насочи усилията си в това да измисли собствени забавни дейности. Голяма част от тях включват унищожаване на любимите ни обувки, книги, мебели и всичко друго, което се изпречи пред погледа му и става за дъвчене. 

За съжаление, когато навън вали не можем да стоим толкова дълго в кучешкия парк, както обикновено, нито да включим джогинг или бързо ходене към ежедневните си активности за поддържане на добра форма. Какво можем да направим, за да помогнем на домашния си любимец да изразходва енергията си, ако времето навън ограничава възможностите ни?

Предлагаме ви някои забавни дейности на закрито, с които успешно да се преборите със скуката през мрачните, мокри и хладни дни, като същевременно поддържате психическата и физическа форма на домашния си любимец. А това, повярвайте ни, ще ви спести много проблеми!

  • Време за смешни снимки

Всеки собственик на куче добре знае колко трудно се постига перфектната снимка, на която животното гледа към вас, стои мирно, светлината е подходяща и тн. Замисляли ли сте се обаче, че всички команди, тичане наоколо и странни позиции, необходими ви, за да успеете да запечатате любимеца си, са чудесен начин да уморите добре косматия си приятел. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Можете да опитате да поставите животното в поза, сякаш прави нещо човешко – например да пише на клавиатура или да носи очила над отворена книга. Каквато и идея да изберете, домашният ви любимец ще бъде доволен, че правите нещо заедно и със сигурност ще се забавлявате чудесно! Не забравяйте – времетраенето на фотосесията трябва да е достатъчно кратко, за да задържите вниманието на животното, а след това – да го възнаградите за усилията му с похвала или лакомство.

  • Поиграйте с любимите играчки

Дъждовните дни са чудесно време да се позанимавате с любимите играчки на домашния ви любимец. Поиграйте на със старата му топка или извадете онази плюшена играчка, която стои с дни под дивана. Добър вариант е да „въртите“ на ротационен принцип играчките на кучето си – така винаги ще има нещо ново под ръка, с което да задържите вниманието на косматия си другар. 

кучеСнимка: pixabay.com

  • Боулинг за кучета

Ако сте обичали тази игра като малки или имате деца, знаете колко забавен може да е боулингът. Това е чудесно занимание, което определено ще се хареса на кучета, които имат много енергия и не се притесняват от силни шумове. Всичко, което трябва да направите, е да съберете колкото се може повече празни двулитрови пластмасови бутилки. Подредете ги една до друга в коридора или друга част от дома ви, където има достатъчно място за бягане. Накрая вземете топката за игра на кучето си и разбийте „кеглите“. Ако четириногият ви приятел обича да я гони, вероятно ще хукне след нея и ще преобърне бутилките с тялото си. Не забравяйте да насърчавате домашния си любимец с похвали и лакомства по време на импровизирания боулинг.

  • Научете го на нов трик или затвърдете старите

Кучетата получават много повече от физически упражнения, когато са навън. Да ги стимулирате психически е не по-малко важно, а обучението е чудесен начин да го направите. За да запазите добрата умствена активност на четириногия си приятел дори през дъждовен ден, можете да преговорите някои основни команди като сядане, например. 

Не забравяйте да поддържате тренировките кратки – важно е животното да не се отегчи. А в края им – задължително трябва да има награда за доброто представяне.

кучеСнимка: iStock

  • Излезте навън

Някои кучета много обичат да играят в дъжда и намират локвите за невероятно забавни. За това – ако домашният ви любимец все още кипи от енергия въпреки всичките ви усилия да го „изморите“, може би е добра идея да сложите един дъждобран и да се отправите на разходка навън. Ако кучето ви не обича дъжд – не го насилвайте, но и не позволявайте на малко вода да попречи на вас и на четириногия ви другар да останете активни.

кучеСнимка: iStock

Понякога действително „няма нищо по-хубаво от лошото време“. С малко въображение и желание можете да направите дъждовните дни у дома забавни за вас и изморителни за косматия ви приятел.

От забавни снимки, през кучешки боулинг, до скачане в локвите – има много неща, към които да насочите усилията си, за да поддържате умствената и физическата форма на домашния си любимец. 

 

Вижте още:

4 oпасности за кучето ни в дъждовно време

Виж още