Навън вали, а кучето ви отказва да се изходи

куче Снимка: iStock

А ко сте собственик на куче, може би сте попадали в тази ситуация поне веднъж: събуждате се, приготвяте кучето си за разходка и излизате навън само, за да разберете, че вали. И в този момент приятното освежаващо сутрешно раздвижване в компанията на четириногия ви спътник приключва – още преди да е започнало.

Някои домашни любимци могат да откажат да се облекчат навън, ако времето е лошо – вали дъжд, сняг или дори е особено ветровито. Това удължава неприятната разходка, а понякога животното категорично отказва да свърши работите си навън въпреки че сте го държали дори повече време, с колкото действително разполагате. 

Ако кучето ви не желае да пикае или да отиде по голяма нужда, когато условията навън са неблагоприятни, има някои стъпки, които можете да предприемете, за да сте сигурни, че нуждите му ще бъдат задоволени (а килимът в дома ви – ще си остане чист).

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Защо кучето ви мрази дъжда?

Преди да обмислите различните варианти, които ще ви помогнат да накарате кучето си да се облекчи навън, важно е да помислите точно защо то отказва да свърши естествените си, физиологични нужди на открито. Според ветеринарния лекар д-р Мери Фулар, цитирана от Vetstreet, някои домашни любимци имат натрапчив страх, известен и като фобия от гръмотевични бури. Това значи, че тези животни „блокират“ и биват завладени от тревожност при вида или звука на дъжд, сняг или вятър. 

Освен поради безпокойство,

 някои кучета отказват да свършат работите си навън, когато вали дъжд или сняг просто, защото не се чувстват комфортно да им е студено. А това, че са мокри прави нещата още по-неудобни. 

Ако домашният ви любимец няма желание да излиза навън, нито да ходи до тоалетна, когато метеорологичните условия не са идеални, то има някои неща, които можете да направите, за да предразположите питомеца си и той да отиде до тоалетна там, където трябва. И това не включва банята или плочките в кухнята ви.

Как да накараме кучето да пикае в дъжда

Когато става въпрос да накарате домашния си любимец да използва тоалетната в дъждовно време или при снеговалеж, ключът е да му осигурите комфорт. 

кучеСнимка: iStock

Можете да защитите косматия си приятел със специално водоустойчиво облекло, дъждобран или обувки за мокро време, които ще го поддържат сух. Чувството за удобство може да накара животното да остане навън достатъчно дълго, за да свърши всичките си нужди. 

Ако обикновено пускате кучето си в задния двор или друга оградена зона, може да се наложи да се облечете добре и да се присъедините към него. Когато излизате – вземете голям чадър със себе си, с който да отклоните дъжда, докато четириногото се изхожда. Факт е, че много домашни любимци са по-спокойни и склонни да свършат нуждите си навън по-бързо, ако стопанинът им е наоколо.

Помнете – каквато и да е причината за отказа на вашето куче да отиде до тоалетна при лошо време, последното нещо, което трябва да направите, е да го принудите да излезе, влачейки и дърпайки го. Избягвайте да повишавате тон или да крещите на четириногото, защото това ще доведе до повишена тревожност при излизане навън. Ако се ядосвате и излъчвате негативна енергия, това може да доведе до обратен ефект и животното да започне да асоциира излизането с наказания. Което често води до инциденти на закрито с течение на времето.

Съвети за обучение за постоянен успех

След като домашният ви любимец се изходи навън при лоши метеорологични условия, важно е да го възнаградите, така че четириногото да знае, че пикаенето навън в дъжда ще доведе до нещо положително за него. Как ще го похвалите за добре свършената работа – зависи от неговите предпочитания. За това открийте това, което четириногото харесва и му го предложете веднага, щом се облекчи. 

За да засилите положителната асоциация у домашния си любимец, можете да направите излизанията в дъжда по-забавни, като го изведете и поиграете с него навън. Бъдете щедри на похвали и се постарайте и самите вие да сте в добро настроение. Кучето ще усети и вашите емоции, а знаем, че обилният дъжд не носи широки усмивки у мнозина…

куче дъждСнимка: iStock

В случай, че живеете в къща, можете да направите покрита зона (тип заслон) в двора си, където животното да се облекчава, когато навън вали. Удължен сенник, покрит навес или дори – ъгъл отстрани, защитен с брезент или друг устойчив на атмосферни влияния материал, могат да създадат необходимите условия, при които животното да остане сухо навън. А това ще увеличи шансовете четириногото да отиде до тоалетна.

Възможни алтернативи

Ако вашето куче категорично отказва да върши нуждите си при лошо време, може да успеете да избегнете излизането навън с помощта на пелени. Макар че приложението им е насочено за възпитаване на хигиенни навици у кутретата и по-възрастните четириноги, ако вашият домашен любимец си създаде навик да ходи на тях, то за вас ще бъде по-лесно да почистите след него. 

 

Вижте още: 4 oпасности за кучето ни в дъждовно време

Виж още