Какво да правим, ако видим змия в близост до кучето ни

куче змия Снимка: iStock

М ного хора изпитват първичен и необясним страх от змии, независимо от какъв вид са те. А идеята да попаднат на някоя, докато са на разходка сред природата с любимото си куче е достатъчна, за да се притесняват да напуснат пределите на двора или близкия парк.

Факт е, че всяка змия може да ухапе куче, което се е изпречило на пътя и, а всяко ухапване може да бъде опасно, ако не се лекува твърде дълго. За това е важно да знаете какво да направите, ако ви се случи да срещнете такава. 

куче змияСнимка: iStock

Въпреки че може да е трудно да запазите спокойствие в момент на криза, има няколко стъпки, които всеки трябва да има предвид, за да осигури на домашния си любимец спокойствие и да избегне инциденти при тези „близки срещи от третия вид“. 

Dogsandcats.bg
  • Запазете спокойствие

Това, разбира се, е доста по-лесно да се каже, отколкото да се направи, но същевременно е и най-важната стъпка, за да помогнете на домашния си любимец да избегне опасно ухапване от змия. Или ако се стигне до такова – максимално бързо да му осигурите възможност за лечение.

Ако видите в близост до кучето си змия, направете няколко дълбоки вдишвания. Поддържането на контрол над самите себе си в тази ситуация, колкото и да е трудно, ще ви гарантира, че мислите възможно най-ясно и ще съумеете да вземете най-добрите решения – както за вас, така и за домашния ви любимец. 

Най-важното е, че вашето поведение ще сигнализира на четириногия ви другар, че всичко е наред и няма нужда да изпада в паника. Обратното също е вярно – едно тревожно или твърде развълнувано куче е много по-вероятно да тръгне към змията, а учестеният му сърдечен ритъм ще улесни разпространението на отровата в тялото при ухапване. 

куче змияСнимка: iStock

  • Дръжте кучето си на повод

Ако се разхождате на непознато място в планината или в район, за който е известно, че има много змии или където има потенциален шанс да срещнете диви животни като цяло, най-добре е да държите домашния си любимец на повод. 

Това, разбира се, не означава, че на кучето ви не бива да бъде позволено да изследва и души наоколо. Целта е по-скоро да му попречите да забие муцуна стремглаво към всяка по-висока трева, гъст храст, сенчеста пукнатина в скала или навсякъде, където може удобно да е полегнала или скрита някоя змия.

куче планинаСнимка: iStock

Засиленият контрол от ваша страна ще помогне за предотвратяване на непредвидени и нежелани срещи на първо място, но и ще ви даде възможност да сте по-бързи и адекватни в реакцията си, ако животното бъде ухапано. Имайте предвид, че в паниката си – особено ако виждат змия за първи път, много четириноги инстинктивно могат да избягат в гората. 

  • Отдалечете се възможно най-бързо 

Ако змията просто лежи на пътеката пред вас, може да сте в състояние да я заобиколите внимателно, като държите кучето си на стегнат къс повод точно до вас. 

В случай обаче, че тази перспектива за близост ви плаши или няма достатъчно място за обикаляне, най-доброто, което можете да направите е просто да се обърнете назад и да се отдалечите. Да, така няма да стигнете до желаната от вас дестинация или да изследвате онази пещера, за чиито красоти четохте в пътеводителя, но ухапването от змия така или иначе ще развали деня ви много повече, отколкото промяна в маршрута.

куче змияСнимка: iStock
 

Не забравяйте дишането и дори, когато вървите назад се опитайте да сте спокойни. В идеалния случай – тръгнете ходом назад, с нормално или една идея по-бавно темпо, вместо да се обръщате и да бягате. Змията може да нападне много по-бързо отколкото вие можете да бягате, така че бавното движение е най-добрият ви залог, за да избегнете задействането на защитните й инстинкти. 

  • Опитайте се да запомните как изглежда змията

Това е трудно, знаем, но ако знаете какъв вид са змиите, които се срещат в даден район, това ще бъде полезна информация, която да предоставите на ветеринарния си лекар в случай на ухапване. Не се паникьосвайте обаче, ако нямате представа на какъв вид змия сте попаднали. Просто запомнете правилото – независимо дали е отровено или не, всяко ухапано от змия куче трябва да стигне до ветеринарен лекар възможно най-скоро!

  • Оставете лечението на всякакви ухапвания, особено отровни, на лекар

Дори и да имате идея за вида змия, ухапала кучето ви или да сте чели какво се прави при подобни ситуации, не е никак добра идея собственоръчно да се опитвате да изсмучете отровата от раната на животното, нито да поставяте турникет на пострадалия крайник, за да предотвратите разпространението й. Ако можете, повдигнете леко вашето куче, така че гърдите и сърцето му да дойдат на нивото над раната. Но най-важното нещо е да заведете максимално бързо питомеца ви при ветеринарен лекар. 

куче планинаСнимка: iStock

Бързата ви реакция е жизненоважна, за да получи кучето ви бързо лечение. Независимо дали знаете или подозирате, че ухапването не е отровно, задължително се свържете с ветеринарен лекар, тъй като дори ухапванията от неотровни змии могат да причинят инфекции или други усложнения. 

 

Вижте още: На планина с куче - за какво да внимаваме

Виж още