Какво да правите, ако кучето ви има любимец – и това не сте вие!

куче човек Снимка: iStock

Н езависимо дали става въпрос за вашия партньор, приятел или член на семейството ви, може да бъде болезнено, ако установите, че не сте абсолютния любимец на вашето куче. Защото,

нека си го признаем, част от идеята за това да отглеждаме домашен любимец е именно тази – винаги да имаме очарователен приятел, който е най-добрият ни партньор и за когото винаги сме на първо място. 

Какво се случва обаче, ако вашият космат другар предпочете някой друг и този сценарий за „най-добрият приятел на човека“ не се случва на вас?

Dogsandcats.bg

куче човекСнимка: iStock

Допитахме се до мнението на някои експерти по кучешко поведение за това какво можете да направите, за да помогнете на себе си и четириногия си другар, за да изградите по-силна връзка помежду си. 

  • Прекарвайте положително време с кучето

Клеър Хейнс, партньор към благотворителната организация Blue Cross, обяснява, че фактът, че сте законен собственик на домашен любимец, не променя факта, че животното може да изпита симпатии и да се свърже с всеки, който „прекарва повече време и си взаимодейства положително с него“.

Кучетата са социален вид и обичат да са около хората. За това и не е никак трудно да изградим взаимоотношения с косматите си спътници, като правим неща с тях, които им допадат. Какви ще са те – това зависи изцяло от вас, но може да включват разходки, обучение, груминг сесии, обръщане на повече внимание и игра с любимата топка на кучето, например. 

кучеСнимка: iStock

„Понякога четириногите предпочитат определени дейности и можете да разберете кои са те, като наблюдавате езика на тялото им, както и как реагират на различни сценарии. Не е никак трудно – ако всеки път, когато вземете повода за разходка, животното ентусиазирано се приближава към вас, побутвайки ръката, в която го държите, размахвайки щастливо опашка в кръг като хеликоптер, това би означавало, че обича да ходи на разходка с вас“, коментира още Хейнс.

  • Отделете време да го опознаете

Често сме склонни да си визуализираме кучетата като „вечно щастливи и любящи същества“, които винаги са готови за прегръдки и игри. Но не бива да забравяте, че домашният ви любимец има своя индивидуалност. 

куче човекСнимка: iStock

Есме Уилър, експерт по хуманно отношение към кучетата в отдела за домашни любимци на RSPCA, споделя пред Metro.uk, че: „Всяко куче е различно – с уникална личност и предпочитания. Точно, като хората, и кучетата ни са емоционални и сложни животни, които имат нужда да се приспособят и към стопаните си, и към новата среда, където ще живеят. За това е важно да им се даде време, за да се адаптират“.

  • Следете езика на тялото на животното

Наблюдаването на езика на тялото на вашето куче може да ви помогне да определите дали то е стресирано или притеснено от нещо. Например, ако използвате нагръдник за разходките на домашния си любимец, но първата реакция на четириногото, щом ви види да го взимате в ръка, е да започне да трепери или прикляка, това предполага, че то не се чувства удобно с него. 

куче хораСнимка: iStock

За да разберете кои неща, свързани с ежедневието тревожат косматия ви другар и същевременно да се опитате да изградите положителна връзка с него, прекарвайте повече време заедно, правейки това, което му харесва и помагайки му да преодолее нещата, които го притесняват.

  • Не забравяйте, че щастието на кучето е по-важно от това кой е любимецът му!

Добре е да си припомняме, че в края на деня най-важното нещо е вашият домашен любимец да живее добър живот. В крайна сметка, без значение кой смятате, че е „любимият човек“ на вашия космат другар, най-важното е той да е щастлив и здрав, нали?

  • Ако има сериозен проблем, потърсете помощ

Ако смятате, че кучето ви има сериозен поведенчески проблем, свързан с вас, а не просто леко предпочитание към някой друг, тогава не бива да се притеснявате да се обърнете към професионалист. 

куче човекСнимка: iStock

„Ако домашният ви любимец се притеснява от нещата, които правите“, добавя Клеър, „или забелязвате, че се чувства неудобно от определени привички в живота си, не забравяйте да се свържете с акредитиран специалист по поведение на животните за съвет“. В някои случаи е необходима професионална помощ.

Упражненията и обучението могат да изискват много търпение, разбиране и последователност, за да се увенчаят с успех. Въпреки това, посещението на редовни обучителни курсове може да помогне за подобряване на връзката и комуникацията между вас и четириногия ви спътник.

Вижте още: 

Харесва ли му на кучето да го прегръщаме

Как кучето ви казва "Обичам те"

 

Виж още