Как кучето ви казва "Обичам те"

куче Снимка: iStock

Д али кучето ми ме обича? – Въпрос, който всеки стопанин на домашен любимец си е задавал. Ние правим много, за да покажем на кучето ни колко значи за нас - полагаме грижи, отделяме средства, време и внимание. За съжаление четириногият ни приятел не може да ни каже как се чувства спрямо нас, но пък за сметка на това може да ни го покаже. При това го прави всеки ден, стига да имаме очи да го видим! 

кучеСнимка: iStock

Вижте 4 начина, по които кучето ви казва „Обичам те“ – интересни, неочаквани и... доста забавни!

  • Полудява, когато се приберете вкъщи

Всички сме го преживявали – влизаме през входната врата и с нетърпение биваме посрещнати от домашния си любимец, който буквано се хвърля върху нас, размахвайки щастливо опашка. След това следва задължителното донасяне на любимата играчка. 

Dogsandcats.bg

Според последни изследвания, публикувани в „Wall Street Journal”, ако вашето куче се държи като „полудяло“ щом ви види в края на работния ден, значи то истински ви обича. И сте му липсвали много!

кучеСнимка: iStock

  • Мимики на обич

Любовта на четириногия ви приятел не е свързана само с ожесточеното махане на опашката, а и с някои мимики на лицето си, които прави само, когато вие сте около него. Дори и да не ви се вярва е факт – достатъчно е да разгледате някои от снимките, които сте направили на домашния си любимец. Дали ще е повдигане на веждите или поза на устните, сякаш „застинала“ в усмивка – кучето ни има свой език на тялото, чрез който демонстрира привързаността си към нас.

кучеСнимка: iStock

  • Може да ви гледа с часове

По принцип се чувстваме леко неудобно, когато някой се втренчи в нас, нали? Според специалисти по кучешко поведение обаче, когато домашния ви любимец ви гледа продължително, той сякаш вътрешно ви „прегръща с очи“. Защо това е така?

Когато вашият четириног приятел ви наблюдава съсредоточено, той освобождава окситоцин – същият хормон, който се отделя от майката, докато съзерцава новороденото си бебе, например. 

куче и човекСнимка: iStock

  • Прозява се с вас

Всички сме чували израза, че прозяването е заразно. И действително в някои случаи това е така. При някои хора дори четенето за прозяване може да ги накара да се прозяват (Току-що прозяхте ли се?). 

Според резултатите на скорошно проучване, проведено от „Live Science“,

прозяването е признак на емпатия. Трудно, почти невъзможно е да се определи до каква степен прозяването при кучетата е израз на съпричастност, но вероятно то символизира връзката на животните с човека.

Можете да си направите експеримент у дома. Макар че може би няма да се прозее веднага – понякога прозявката и усмивката за домашния ни любимец са едно и също, наблюдавайте в продължение на 5-10 минути любимеца си, след като вие се прозеете – доста вероятно е и той да го направи.

щастливо кучеСнимка: iStock

Има много „научни“ начини, чрез които да потвърдите широко известната истина, че вашето куче ви обича. Разбира се, всичко е индивидуално спрямо характера на вашия домашен любимец. Най-сигурният начин според нас обаче си остава този – доверете се на усещането си. Независимо какво прави кучето ви, ако щом ви чуе да го викате дойде при вас и поиска да се гушне – значи сърцето му е 100% ваше!

 

Вижте още:

10 признака, че кучето ви е щастливо с вас

Винаги ли махането с опашка значи, че кучето е щастливо

Виж още