Какво да сложим в багажа за перфектната ваканция с кучето си

куче пътуване Снимка: iStock

П ланирането и опаковането за почивка или пътуване, без значение колко дни ще продължи то, е един от най-стресиращите (за мнозина) моменти, свързани с предстоящата ваканция. Особено, ако към нея сте включили и домашния си любимец! Ето защо, за ваше улеснение, създадохме кратък контролен списък с всичко, което ще ви е необходимо, за да осигурите безопасността, комфорта и спокойствието на косматия ви другар по време на пътуването. 

Какво да сложим в багажа си за предстоящото пътуване с кучето ни

  • Храна, лакомства и купички

Въпреки че може да сте отседнали в близост до магазин, няма гаранция, че той ще предлага обичайната храна на домашния ви любимец. От друга страна, рязката смяна на храната на животното може да причини стомашно разстройство. Така че, не забравяйте да сложите в багажа си достатъчно количество провизии, за да подсигурите яденето на питомеца си през почивните дни. Ще ви трябват и паничките, от които животното яде и пие, както и шепа от любимите му лакомства. 

куче пътуване колаСнимка: iStock

  • Торбички за изпражнения

Без значение дали сте сред природата, в планината, разхождате се по еко пътека или сте на пикник край някой язовир – ваше задължение е да почистите след кучето си. 

Dogsandcats.bg
  • Нашийник и идентификационен медальон

Кучето ви винаги трябва да има нашийник/нагръдник, когато се намирате на публично място. Не забравяйте на него да сложите и медальонче за идентификация, където да фигурират вашите актуални данни. 

  • Играчки

Въпреки че със сигурност ще се занимавате с куп забавни дейности на вашата ваканция, все пак е добре да имате под ръка някои от любимите играчки на домашния си любимец. Това ще му помогне да се чувства още по-комфортно, особено ако ви предстои по-дълго пътуване с кола или ако се налага да го оставите сам в хотела за известно време, например. 

куче пътуване колаСнимка: iStock

  • Кучешко легло

Всички в определена степен обичаме удобствата и това се отнася и за домашните ни любимци. Кучето ви ще има нужда да дремне някъде, докато ви няма, така че е добре да вземете леглото му със себе си. Това ще позволи на четириногото да се сгуши на всяко уютно място, като същевременно му ухае на дома му. 

  • Преносима купа и вода

Нито една кучешка ваканция или приключенски уикенд не би бил пълен, ако не вземете преносимата паничка за вода на питомеца си с вас. Носете и достатъчно прясна вода, за да поддържате и себе си, и домашния си любимец добре хидратирани. 

  • Кърпа и четка

Кучетата са забележително изобретателни, когато става въпрос за цапане, така че е добра идея да вземете със себе си кърпа, за да можете да изсушите или почистите мръсотията от животното, когато това се налага. Като допълнение, добре е да имате под ръка и четка, с която лесно ще можете да отстраните забили се в козината му неща като трева, например. 

куче пътуване колаСнимка: iStock

  • Комплект за първа помощ и ветеринарни контакти

Ако имате комплект за първа помощ за себе си, защо не се сдобиете и с такъв за домашния си любимец? Можете да си закупите готов от близкия по-голям зоомагазин или да си сглобите сами.

Вижте още: Комплект за първа помощ кучета

По този начин, ако вашият питомец се нарани, докато сте навън, ще можете своевременно да почистите и покриете раната, докато стигнете до кабинета на ветеринарния си лекар. 

куче дехидратацияСнимка: iStock

И накрая – добре е да се сдобиете с данните за контакт на местен ветеринарен кабинет, близо до мястото, където сте отседнали. (Надяваме се, разбира се, да не ви се наложи!)

Виж още