Какво казва поведението на кучето ви за вас

куче Снимка: iStock

В сички знаем, че първите впечатления са важни. Замисляли ли сте се, например, че поведението на домашният ви любимец може би създава определени асоциации у околните, свързани с вашата личност? Интересен факт е, че щом някой се натъкне на вашето куче, интуитивно той може да разпознае определени черти на характера (положителни и отрицателни), които да асоциира с вас - без дори да ви познава. Да, 

всички сме чували максимата, че кучето прилича на стопанина си и обратно. Дали обаче това отговаря на истината?

Нека заедно разгледаме няколко ключови поведения при четириногите, селектирани от специалиста по кучешко поведение – „говорещият с кучета“ Сизър Милан. И, което е по-важно – какво издават те за собствениците им. 

Dogsandcats.bg
  • Спокойни срещу хиперактивни

Ако домашният ви любимец е по-скоро спокоен тип, то доста е вероятно вие самите да се възприемате като авторитетни личности, които са в състояние да запазят контрол над дадена ситуация дори ако наоколо цари хаос. 

Собствениците на кротки кучета са хора, които обичат комфорта и хармонията в ежедневието си, отделят време за малките радости в живота като топла вана с ароматни соли след тежък работен ден, йога и медитация. Те са склонни да бъдат организирани и много задълбочени във всичко, с което се занимават, обичат да завършват нещата, преди да преминат към следващата дейност. 

кучеСнимка: iStock

Стопаните на по-енергични или хиперактивни кучета от друга страна са по-нетърпеливи по природа, трудно се “спират на едно място“ и се стараят умът им винаги да е зает с нещо. Този тип хора изглеждат стресирани и тревожни, сякаш изпитват трудности да се концентрират само върху едно нещо. Често се заемат с различни дейности, започват един проект, а след това – преминават на друг, без да завършват започнатото до край. Ако притежавате хипер четириного, вероятно сте търсещи и любопитни до степен, че тайно в себе си се страхувате да не пропуснете нещо. И винаги сте на мнението, че има и „нещо по-добро“. 

  • Мързеливи срещу енергични

Според Сизър Милан, хората, които отглеждат по-мързеливи кучета,обичат да прекарват свободното си време в релакс. Често можете да видите тези собственици на четириноги да се излежават с книга в ръка около басейна или да прекарват следобеда, удобно полегнали в хамака в задния двор. Тези хора обичат домашния уют, за тях няма нищо по-добро и приятно от чаша хубаво вино в комфорта на собствения им хол, с любимото телевизионно предаване и ароматна свещ за хюга настроение. 

Ако притежавате по-енергично куче, това подсказва, че самите вие сте активни по природа и обичате движението. Пряко и преносно – винаги прескачате от едно занимание към друго, непрекъснато местите ангажименти от графика си, за да добавите към него нови социални дейности или срещи. Това са хора, които обичат прекарването на време у дома с половинката или приятна вечеря с приятели. Тъй като винаги са в движение, те са склонни да спят по-малко и да стават по-рано сутрин. 

кучеСнимка: iStock

  • Тихи срещу шумни домашни любимци

Ако кучето ви е по-скоро тихо и има моменти, в които дори не забелязвате, че в стаята, то това говори за вас, че сте човек, който обича да прекарва свободното си време с група близки приятели, вместо да концентрирате срещите си в някой оживен бар, например. Стопаните на тихи четириноги са склонни да бъдат по-интровертни, те предпочитат ненатрапчива музика и смислени разговори пред клюки за запълване на времето. Предпочитана от тях е класическата и авторска инструментална музика. 

Собствениците на шумни кучета по-често са любители на купоните, а събота вечер за тях задължително е свързана с излизане в града. Те са социални хора, екстроверти, които обичат да са в центъра на вниманието. Това са онези хора, които виждаме на първия ред на рок концерт, както и тези, от чиито автомобил винаги „дъни“ силна музика, а те самите си припяват текста, докато шофират.

кучеСнимка: iStock

  • Обсесивни срещу непринудени

Собствениците на обсесивни четириноги са склони да се фиксират върху малки неща, които ги карат да се чувстват тревожни. Те често са перфекционисти, не се доверяват лесно на непознати, често виждат негативните краски спрямо позитивните в ситуациите, с които се сблъскват. Тези хора обичат да имат контрол над нещата, те са добри в планирането на всяко пътуване или ваканция. 

От друга страна, стопаните на кучета, които са по-спокойни и ненатрапчиви, не обръщат особено внимание на малките неща. Те живеят за момента, приемайки живота с всичките му нюанси, тревожейки са само за това, което е в тяхната власт да контролират. Идеалната ваканция за тези хора би била преход пред Хималаите или непредсказуемо приключение тип сафари в Кения. 

кучеСнимка: iStock

  • Привързани срещу дистанцирани

Ако домашният ви любимец е силно привързан към вас, това подсказва, че сте мил човек с добро сърце. Хората, чиито кучета ги обичат толкова много, че са най-щастливи да се гушкат в тях и да прекарват цялото си време около стопаните си, са склонни да се доверяват по-лесно. 

кучеСнимка: iStock

Ако домашният ви любимец е по-скоро дистанциран, това не значи, че не ви обича. Напротив – тези четириноги са страхотни спътници, на които им отнема известно време, за да се отпуснат пред непознати. Ако отглеждате такова куче у дома, значи и самите вие сте противоречива личност. 

  • Приятелски срещу агресивни

Хората, които притежават дружелюбни и приятелски настроени домашни любимци, са гостоприемни, услужливи и приветливи към непознати. Тези четириноги са добре социализирани, което говори, че собствениците им обичат да общуват с приятелите си, но и са отворени към нови хора и запознанства. Идеята им за добро прекарване през уикенда включва да отидат на парти или бар, пълен с хора, с които да се смесят. 

Собствениците на агресивни кучета по-скоро са личности, които предпочитат да прекарват времето си сами, отколкото да бъдат в група. Често са асоциални и сдържани, отпускат се само пред определени близки хора, с които обичат да прекарват времето си.

кучеСнимка: iStock

Тъй като кучето възприема и имитира голяма част от активността, характера и навиците на стопанина си, специалистът препоръчва при избора на домашен любимец да се спрем на порода, която отговаря на вашите енергийни нива и поведение. 

Случвало ли ви се е да си направите изводи за човек само по поведението на домашния му любимец?

 

 

Виж още