Какво казва поведението на кучето за собственика му?

куче човек щастие Снимка: iStock

Щ ом четете това, значи имате куче. И, предполагаме, че като всеки отговорен и любящ собственик посвещавате много от времето и енергията си на скъпоценния си приятел. Защото, ами как защо, защото го обичате, разбира се! Собствениците на домашни любимци обикновено са грижовни и даващи хора. Но знаете ли, че специфичното поведение на косматия ви другар разкрива и още неща за вашата личност? Събудихме любопитството ви?

куче човек щастиеСнимка: iStock

Какво казва поведението на кучето ви за вас?

Поведението на домашния ви любимец, както положителното, така и отрицателното, е пряко отражение на това как то е обучавано и отглеждано.

Dogsandcats.bg

Държанието на кучето ви говори много и за връзката помежду ви, както и за личността ви. 

  • Спокойно или хиперактивно куче

Собствениците на по-спокойни кучета се възприемат като организирани и контролиращи. Хора, които обичат реда, те обичат да се наслаждават на спокойни дейности като йога и медитация. Кроткият им нрав е намерил отражение и върху кучето им, което проявява подобно спокойно поведение. 

куче човек щастиеСнимка: iStock

Хипер кучетата, от друга страна, са тези четириноги, които сякаш винаги са в движение и не издържат да застанат спокойно нито за минута! Това поведение на четириногите говори, че собствениците им имат динамичен и вероятно – стресиран начин на живот. 

  • Привързани и отчуждени кучета

Привързаните кучета със сигурност имат привързани собственици! Хората, които са избрали домашни любимци, които обичат да са около тях, вероятно са обичливи и са склонни към гушкане и други подобни прояви. От разтриване на коремчето до целувки – собствениците на подобни кучета явно обичат физическото докосване. 

куче човекСнимка: iStock

Дистанцираните кучета имат стопани, на които може да отнеме известно време, за да се отворят към хората. Те могат да се възприемат като сдържани и по-малко доверчиви. 

  • Дружелюбни и агресивни кучета

Хората, които имат приятелско отношение към околните имат и дружелюбни кучета. Тези собственици са гостоприемни и мили с непознати. На другата крайност – стопаните на агресивни четириноги са по-склонни да живеят по-изолирано, да се наслаждават на времето си сами и избягват по-големи групи от хора. 

Ако кучето ви е агресивно, това също готови много за това как е обучено или наказвано. Прилагането на физически наказания на домашния ви любимец обикновено води до този тип поведение. Физически малтретираните животни са недоверчиви, затворени и понякога – враждебни. 

куче щастливоСнимка: iStock

Характерът на кучето ви е много подобен на вашия. Когато избирате домашен любимец, вие несъзнателно гравитирате към животни, които са подобни на вас – както физически, така и емоционално. 

Влияят ли полът и личността на собственика на поведението на кучето?

Кучетата разпознават и се адаптират към личността на стопанина си. Разликите между мъжете и жените със сигурност се отразяват на личността на домашните любимци. Мъжете обикновено са по-агресивни и респектиращи от жените, което намира отражение и в поведението на питомците им. 

куче щастливоСнимка: iStock

В заключение, вашите личностни черти се отразяват пряко на поведението на домашния ви любимец. Ако имате куче, което не е с особено весел характер и се чудите на какво се дължи това – погледнете се в огледалото. Ако нещо не е наред с вас (или в дома ви), има вероятност този раздор да се прояви и в поведението на питомеца си. Така че – поемете дълбоко дъх, може би е време да се насладите на светлата страна на живота!

 

 

Виж още