Какво не знаем за темперамента на Американските питбул териери

куче интроверт Снимка: iStock

И преди сме споменавали за предразсъдъците относно Питбулите. И действително е факт, че когато чуят за породата, много хора имат изградена представа за агресивно, опасно или най-малкото – недружелюбно куче, с което по-добре да си нямаш работа. Именно на база това, изводите, до които са стигнали от Американското общество за тестване на темперамента след проведено изследване над Питбулите, може да бъде леко шокиращо. 

питбулСнимка: iStock

Първо, нека поговорим за самия тест. 

„Тестът за темперамент ATTS се фокусира върху и измерва различните аспекти на темперамента като стабилност, срамежливост, агресивност и дружелюбност, както и инстинкта на животното за защита спрямо неговия стопанин и/или за самосъхранение в лицето на потенциална заплаха“ – така самата организация описва дейността си. Специалистите допълват, че:

Dogsandcats.bg

„Тестовете, които провеждаме, се случват в естествена среда – случайна разходка в парка или квартала, където кучето се сблъсква с ежедневни ситуации. По време на тези ситуации животното изпитва зрителни, слухове и тактилни стимули. Взаимодейства си с неутрални, приятелски или заплашителни ситуации, които проверяват способността му да прави разлика между незастрашаващи го ситуации и такива, които изискват бдителност и защитни реакции.

питбулСнимка: iStock

Как се случа тестването

Кучето е изложено на поредица от стимули и събития, които отразяват живота в реалния свят: други четириноги, непознати, силни стряскащи звуци, странни предмети и др. 

Резултати за темперамента на Питбулите

Американското общество за тестване на темперамента е изследвало поведението на 870 Питбула. 755 от тях са издържали теста, 115 не. Това е около 87% успеваемост, изчислено в проценти. 

питбулСнимка: iStock

Само за справка, сред тестваните 785 Голдън ретривъра, същия процент на преминаване е 85,2%. Въпросният процент показва, че Питбулите са по-малко склонни да проявят агресия, отколкото една от най-обичаните породи семейни домашни любимци по цял свят.

„За това този тест е толкова важен. Хората, изглежда, взимат решенията и си съставят мнения без да погледнат истинските доказателства. Често чуваме по новините истории за Питбули, които са нападнали и нахапали човек и това ни кара да мислим, че всички тези кучета са жестоки и кръвожадни. Всъщност обаче, много смесени породи също се наричат питбули. И всичко това само, за да се създаде допълнителна драма. Толкова е тъжно, че хората смятат, че има нужда да се създава подобна илюзия. Това просто не вярно“, коментират от организацията. 

Питбулите са по-малко склонни да проявяват агресия от: гончетата, Басетите, Бишон Фризе, Корги, Чихуахуа, Немска овчарка, Пудел, Йоркширски териер и толкова много други породи, че е невъзможно да ги изброим всички. 

питбулСнимка: iStock

Нашият съвет също допълва тези любопитни факти: Не вярвайте на думи и неща, които не можете да видите сами. А ако искате да проверите тестването на темперамента за някоя от тестваните породи, можете да посетите уебсайта на Американското общество за тестване на темперамента.

 

 

Виж още