Какво прави кучето ни, когато не сме у дома

куче Снимка: iStock

Д а оставяме домашният си любимец сам вкъщи никога не е лесно. Дори и да е свикнало с вашето отсъствие от малко, кучето ви почти задължително прави всичко възможно, за да ви накара да се почувствате виновни, че го оставяте. Това включва хленчене, обикаляне из апартамента с цел – привличане на внимание и какво ли още не. 

Веднъж напуснали дома си обаче, затваряйки входната врата, няма как да не се запитаме – какво ли прави домашният ни любимец, когато не сме вкъщи? В случай, че не сте от хората, които имат камера и следят в реално време какво се случва в дома им през деня, то със сигурност си задавате този въпрос. За това – нека заедно разгледаме най-често срещаните неща, които кучетата правят, докато са сами вкъщи.

кучеСнимка: iStock

  • Спят

Голяма част от домашните любимци прекарват времето си в сладка дрямка. Когато вие не сте вкъщи, за да държите питомеца си зает, доста вероятно е четириногото да намери удобно местенце, където да поспи, докато ви чака да се приберете при него. 

Dogsandcats.bg

По информация на Американския киноложки клуб,

любимите ни космати приятели прекарват половината (или дори – малко повече) от деня си, дремвайки. Кутретата и възрастните кучета имат нужда дори от още повече сън, за да „презаредят батериите“.

Ако се притеснявате, че може би домашният ви любимец спи твърде много, не се тревожете – през част от времето той може би само се излежава!

кучеСнимка: iStock

  • Играе си

След една хубава дрямка вашият домашен любимец вероятно е готов за игри. Но как се случва това, когато животното е само у дома?

Някои четириноги обичат да се занимават с играчките си, така че се уверете, че животното има достъп до различни предмети, които да стимулират мозъка му. Ако имате повече от едно куче – доста вероятно е те да си играят заедно. 

куче играе с чорапиСнимка: iStock

  • Яде 

Много кучета нямат търпение да се нахвърлят на паничката си, омитайки съдържанието й в момента, в който я поставите на пода. Но има и такива, които предпочитат да разпределят хапването на малки части през целия ден. 

Ако забележите, че когато се прибирате вечер в купичката на домашния ви любимец все още има от храната, която сте му дали сутринта и изглежда, сякаш животното няма особен интерес към нея, може би просто кучето е придирчиво към това, което слага в уста. Вариант е самата храна да не му харесва, но имайте предвид, че липсата на апетит може да е сигнал, че нещо с него не е наред здравословно.

Не се притеснявайте да говорите с вашия ветеринарен лекар, ако сте загрижени за хранителните навици на вашето куче.

  • Нарушаване на правилата

Имате ли правило да не пускате кучето да се качва на леглото ви? Ако това е така, когато не сте вкъщи и на домашният ви любимец му стане скучно, възможно е той да дремва сладко именно там. Същото се отнася за дивана ви.

кучеСнимка: iStock

  • Пази

Много кучета (дори и представителите на по-дребните породи) приемат задачата си да пазят и защитават дома ви от натрапници много сериозно. За това е абсолютно възможно във ваше отсъствие четириногият ви другар да прави точно това (или поне да си мисли, че го прави). 

Въпреки че не на всички кучета им идва отвътре или имат манталитета на охранители, някои от тях застават до прозореца или вратата и лаят, когато чуят някой да минава в близост. Е, в повечето случаи въпросният натрапник най-вероятно е някой куриер или съседа ви. Но ако редовно чувате домашния си любимец да лае още, щом слезете от асансьора, например, то може би четириногото се изявява като пазач във ваше отсъствие. 

кучеСнимка: iStock

  • Деструктивно поведение

Въпреки че не всички кучета попадат в тази категория, някои домашни любимци могат да унищожават предмети и имущество във ваше отсъствие. Това се случва най-често при четириноги, които изпитват тревожност или безпокойство, както и при кутрета, които все още не са свикнали да остават сами.

Кучетата, които прибягват до дъвчене на предмети, докато са сами вкъщи, обикновено се насочват към предмети като обувки или мебели (крака на маса или столове). Така че – ако се приберете вкъщи и се натъкнете на щети в следствие на подобно деструктивно поведение, помислете дали да не направите консултация специалист.

куче играе с чорапиСнимка: iStock

Ако се притеснявате прекалено – вижте сами

Ако все още не сте сигурни или се притеснявате през целия ден, какво ли прави вашият четириног приятел у дома сам, има начини как да проверите това и сами.

С напредъка на технологиите е все по-лесно да знаете по всяко време какво прави вашият домашен любимец, докато ви няма наоколо. Най-лесният и сигурен начин е да сложите камера, чрез която в реално време – на телефон или таблет, можете да следите какво се случва с него. Е, ако на кучето ви му е разрешено да се разхожда свободно из апартамента ви, все пак може да ви е трудно да разберете какво прави през цялото време – освен ако нямате камера във всяка стая. Но ние сме сигурни – един малък поглед върху един обикновен кучешки ден може да бъде много забавен начин да се уверите, че всичко с косматия ви другар е наред, докато ви няма. 

 

Вижте още:

От колко часа сън се нуждае кучето

 

 

Виж още