Какво разкриват навиците на сън за здравето и личността на кучето ви

куче спи Снимка: iStock

К учетата спят средно между 12 и 14 часа на ден, гласи официалната информация, публикувана на The National Sleep Foundation. Въпреки че прекарва значително време в страната на сънищата обаче, вие можете да се възползвате и да научите много за косматия си другар от начина, по който си дремва!

От позата на сън, до потрепването на лапите или внезапните промени в моделите на дрямка – ето какво казват навиците на сън на вашето куче за него/нея.

Бостън териерСнимка: iStock

Пози за сън

Позата, в която вашето куче се чувства най-удобно да си дремвам казва много за чувството му за увереност, сигурност и доколко то се осланя на естествените си инстинкти. Вероятно четириногият ви другар спи в различни пози, така че следващият път, когато си дремва, може да е забавно да отбележите къде и как животното лежи. Може да откриете, например, че то се чувства най-удобно да заеме уязвима позиция (откривайки корема и интимните си части), когато е близо до вас. И още:

Dogsandcats.bg

Ако кучето ви най-често спи:

  • Свито

Според Dogs Best Life, това е най-често срещаната поза за сън, която се наблюдава при глутници диви кучета и вълци. Когато домашният ви любимец си дремва свит, лапите му са прибрани, а опашката – извита към лицето му. Тази поза служи за множество цели. От една страна това е начин на животните да защитят жизненоважните си органи, а и лесно могат да скочат на крака за миг, ако усетят потенциална опасност. Освен това, така могат да задържат топлината на тялото си, както и да се сгреят взаимно.

куче диванСнимка: iStock

Това е най-малко уязвимата и най-малко спокойна позиция за сън. Ако домашният ви любимец избира да спи най-често така, то може би се чувства защитен от вас. 

  • На една страна

Това е много по-уязвима позиция, тъй като жизнените органи са изложени на показ. Обикновено кучето, спящо настрани, се чувства достатъчно сигурно и комфортно в обкръжението си. 

куче спиСнимка: iStock

„Четириноги, които дремват в тази поза, обикновено се считат за щастливи и неистово лоялни“, обясняват от Dogs Best Life.

  • Изпънато по корем

Тази поза показва спокойна дрямка, но също така тя позволява на кучето да скочи на крака за секунди. Високоенергийните кучета, които са готови светкавично да преминат от сън към игра, я предпочитат. Ако вашият космат другар дремва често така, той не иска да пропусне нито един момент от живота си с вас!

  • Лапи към небето

Вашето куче просто се търкаля по гръб с протегнати в небето лапи? Това е най-сигурният знак за безгрижие и комфорт. Много уязвима позиция, която показва, че явно вашият космат другар се чувства в безопасност и е достатъчно уверен, за да подремва по този начин.

куче спиСнимка: iStock

  • Гушнато във вас 

Вашето куче просто иска да е близо до вас – буквално! Вашето присъствие явно успокоява четириногия ви другар, щом той намира най-голямото си блаженство да си подремва в скута ви. Или облегнат на крака, или с гръб, опрян у вашия. Домашният ви любимец иска да знае къде се намирате по всяко време, денем и нощем, като същевременно нежно ви показва колко много ви обича.

куче спиСнимка: iStock

Кучешки мечти и сънища

Въпреки че няма как да знаем със сигурност, много е възможно кучетата ни да сънуват, защото техните цикли за сън са подобни на нашите. Домашните ни любимци изпадат в REM фаза (бързо движение на очите) – същият етап, в който ние сънуваме, специалистите са на мнение, че е доста вероятно и косматите ни другари да го правят. 

Какво сънуват кучетата?

Хората сънуваме най-често същите неща, от които се интересуваме през деня. Макар и повече визуално и по-малко – логично. Няма причина да мислим, че при животните ситуацията е по-различна.

Тъй като кучетата обикновено са изключително привързани към своите човешки стопани, вероятно питомецът ви сънува вашето лице, усеща миризмата ви или си представя как заедно сте на разходка, например.

куче спиСнимка: iStock

А какво да кажем за потрепванията по време на сън?

Накратко? Това е напълно нормално, информират от PetMD.

„Кучетата просто имат много повече движение в съня си в сравнение с другите видове. Така че, логично, те рутинно гребат с лапите си или движат малко или много крайниците си“, коментира ветеринарният лекар Джоан Хендрикс.

Това движение се случва по време на REM съня, което теоритично е времето, когато кучето ви сънува, така че двете са взаимно свързани. Препоръчва се да не събуждате кучето си, защото може да го стреснете. Но ако действително искате да успокоите потрепванията му, нежно го погалете или кажете името му – това може да го спре, без дори да го събуди.

куче спиСнимка: iStock

Колко сън е твърде много?

Както споменахме по-рано, кучетата спят средно между 12 и 14 часа на ден. Кутретата и възрастните четириноги обикновено се нуждаят и от малко повече. Кога честотата на дрямката на косматия ви другар трябва да предизвика безпокойство? Когато има внезапна промяна.

Вие познавате „нормалните“ навици на домашния си любимец по-добре от всеки друг. Така че, ако домашният ви любимец започне да спи много или почти да не мигва, не губете време, за да уговорите час за среща с ветеринарния си лекар. 

Вижте още: 

5 начина да намалите хъркането на кучето си

Защо кучетата обичат да подремват под завивките ни

Виж още