Защо кучетата обичат да подремват под завивките ни

куче одеяло Снимка: iStock

С лучвало ли ви се е да се събудите през нощта, а след това да не можете с часове да заспите отново? И най-накрая, след часове будуване, намирането на перфектната поза е толкова хубаво... Е, точно както хората, така и домашните ни любимци могат да оценят блаженството на момента, в който открият удобно място под одеялото. 

И така, защо кучетата обичат да спят под завивките?

Причините зад това очарователно поведение на четириногите ни другари може да не ви изненадват. И да, често те са точно толкова сладки, колкото очакваме! Внимавайте обаче, защото докато четете по-надолу може да склоните (ако до момента все още не сте!) да споделите леглото с кучето си. И докато то с радост ще прегърне тази идея, то бъдете подготвени, че може да се наложи да свикнете с много по-малко пространство, докато си дремвате! 

куче одеялоСнимка: iStock

Защо кучетата спят под завивките? Ето какво казват експертите

Иска ви се да вярвате, че вашето космато бебе влиза под одеялото, само, за да се доближи до вас... и може да сте отчасти прави. Тъй като кучетата са товарни животни, усещането за докосване на член от семейството им по време на сън може да бъде най-добрата форма на комфорт и топлина. 

Dogsandcats.bg

Вашето присъствие му осигурява спокойствието, че дори и дремвайки си, то е част от глутницата. Това усещане е особено необходимо за кутретата, които наскоро са били разделени от братята и сестрите си. 

Сгушването под завивките може да има и инстинктивни корени. До неотдавна кучетата и вълците са прекарвали нощите в леговища или пещери, което прави по-лесно да разберем защо домашният ни любимец може би се чувства уютно в малко защитено от останалия свят пространство. 

куче одеялоСнимка: iStock

Кучешкият психолог Клариса Фалис обяснява, че някои породи четириноги са по-склонни да се заравят под топлото одеяло, в сравнение с други. Малките ловни кучета като Дакел, Бигъл или Джак Ръсел „имат склонност да имитират вроденото си поведение, състоящо се в това да изхвърлят малки животни от тунелите им чрез ровене“. От друга страна, „по-големите копачи като Хъскитата, например, свикнали да живеят при екстремни температури, се водят от инстинкта си да ровят под снега с цел оптимално запазване на топлината“.

Независимо дали на домашния ви любимец действително му е студено, чувства се тревожен, неспокоен или просто се води от рутинното си поведение, дремването под завивката ви обикновено не е причина за безпокойство. Разбира се, има някои неща, които е добре да имате предвид, за да направите това възможно най-доброто изживяване за животното. 

куче одеялоСнимка: iStock

Опасно ли е кучетата да спят под завивките ни?

Въпреки че актът на спане под одеялото ни по същество не е опасен за кучето, инциденти все пак са възможни. Животното може да изпадне в паника, ако му стане прекалено топло или да не може да намери изход изпод одеялата. Така че – не пъхайте чаршафите си и не притискайте животното плътно между вас и партньора ви.

Много собственици на домашни любимци се притесняват, че кучето им може да се задуши под одеялото, но според ветеринарни лекари нямаме причини за тревога. 

Обърнете внимание на материала на завивката – това е чудесен начин да разберете дали едно куче ще се почувства неудобно под нея. Ако самите вие намирате одеялото за твърде тежко, това се отнася и за вашия космат другар. Задушаването обаче е изключително малко вероятен сценарий. В случай, че на животното му стане горещо или се задъха, то можете да сте сигурни, че то ще реагира бързо и ще се измъкне изпод завивките.

куче одеялоСнимка: iStock

Одеялата с големи дупки също не са препоръчителни, тъй като могат да причинят повече вреда, отколкото полза. Вашият любопитен домашен любимец не само ще може да надраска и сдъвче завивката, което засилва вероятността да я разкъса, но може да заплете неволно и лапичките си в нея. 

И накрая – разбираемо е защо се чувствате загрижени, ако забележите, че кучето ви активно рови в одеялото най-често, когато се чувства тревожно. Това не е вреден начин за справяне със стреса при четириногите – всъщност, вероятно е много полезен. Но демонстрацията на прекомерни симптоми на тревожност може да бъде опасна по свой начин. Дългосрочният стрес има различни последици, а често едно или две посещения при ветеринарния ви лекар могат да решат проблемите на четириногия ви спътник.

куче одеялоСнимка: iStock

Като цяло, може да е чудесно за домашния ви любимец да сподели леглото си с вас – независимо дали животното иска да се намърда под завивката ви или не. Уютът има както физически, така и емоционални ползи за кучето ви – така че какво чакате? Нека гушкането да започне сега!

Вижте още:

Защо кучето се завърта няколко пъти, преди да легне

Защо кучето ближе ръцете и краката ви

Виж още