Какво трябва да пише на идентификационния медальон на кучето ни

куче ид таг Снимка: iStock

Н е искаме да бъдем песимисти, но като собственици на домашни любимци трябва да сме подготвени за най-лошото. А едно от нещата, за които избягваме (целенасочено!) да мислим, е възможността кучето ни да избяга или да се загуби. За съжаление обаче, това е съвсем реална опасност. Оттук идва и важността на идентификационния медальон. Каква информация е добре да присъства на него – нека разгледаме заедно!

куче ид тагСнимка: iStock

Какво трябва да пише на идентификационния медальон на кучето ви

Медальоните са с ограничено пространство (обикновено три-четири реда текст, средно три до четири думи на ред). И не всички от тях имат място и на гърба. Това означава, че е важно да сте прецизни относно точната информация. Най-важното, което трябва да има на него е:

 • Вашето име
 • Адресът ви
 • Телефон за връзка с вас

Какво още като информация ще поставите на медальона на кучето си, е добре да бъде комбинация от това, което ще помогне то да бъде върнато при вас (има нужда от лекарства, кастрирано е и тн.). Добре е информацията на контакт да е максимално актуална.

Dogsandcats.bg

куче ид тагСнимка: iStock

Допълнителни съвети (ако разполагате с място):

 • Освен вашето име, можете да включите и името на кучето си;
 • Вашият имейл адрес или профил в социалните мрежи: подобно на телефонния номер, това е ценен контакт, който е по-малко вероятно да се промени във времето;
 • Лично съобщение: „Аз съм приятелски настроен“, „Ако съм сам, загубен съм“, „Моля ви, обадете се на моя човек“ са добри варианти;
 • Информация за ваксините: Ако имате по-реактивно куче, тази информация ще помогне на хората да останат спокойни, докато общуват с него;
 • Информация за микрочип: Ако разполагате с малко място, добра идея е да включите ред, който гласи, че кучето ви има микрочип. Така всеки, който го намери, ще може да го заведе на ветеринар и да получи актуална информация;

куче ид тагСнимка: iStock

Кой е най-добрият материал за медальон за кучето ни?

Най-бързият начин да се сдобиете с медальон е да посетите близкия зоомагазин. По-големите от тях дори разполагат с машина за гравиране, която ще го персонализира за няколко минути. Що се отнася до материалите, можете да избирате от:

 • Неръждаема стомана: По-малко вероятно е да се надраска или потъмнее, но създава много шум;
 • Алуминий: Леки и лесни за намиране, но и най-малко издръжливи;
 • Месинг: Красиви и издръжливи (в пъти по-дълго от алуминий), но може да останат петна от водата;
 • Позлатен: Издържа на интензивно износване, но вероятно е по-скъп;

Защо идентификационния медальон на кучето ви е важен?

Медальоните са само един от многото инструменти, които ще осигурят безопасността на домашния ви любимец. Това е бърз и удобен начин хората да се свържат с вас.

куче разходкаСнимка: iStock

И макар поставянето на микрочип да е силно желателно, това невинаги е най-бързият начин да се съберете отново с четириногия си другар, ако се изгуби. За да получи достъп до чипа, човекът, който го намери, ще трябва да отиде с него до близката ветеринарна клиника или приют. А нека си го признаем, на някои хора просто не им се занимава с това. 

Кучето ми няма как да избяга – необходим ли ми е все пак медальон за идентификация?

Дори ако няма вероятност домашният ви любимец да избяга, медальонът помага при изненадващи сценарии. Освен това,

скитащо куче, което има идентификационен таг, има по-голям шанс да бъде забелязано и спряно от непознати. 

ДоберманСнимка: iStock

Идентификационният медальон показва, че кучето ви не е бездомно, което може да подтикне някого да предприеме защитни действия спрямо него. Или с други думи – това увеличава вероятността косматият ви другар да се върне обратно при вас. Толкова е просто!

 

 

Виж още