Какво трябва да знаем за отглеждането на Добермана

Доберман Снимка: iStock

Д оберманът е средно до голямо куче, известно със своята лоялност, интелигентност и елегантен външен вид. Породата е създадена в Тюрингия, Германия в края на 19 век от Фридрих Луис Доберман. Работата му като данъчен служител и събирач на дългове го накарала да започне самостоятелна селекция на куче, което да има „страховит“ вид и да е добър пазач. 

ДоберманСнимка: iStock

Днес Доберманите изпълняват различни роли – от верни семейни другари до работни кучета, помощници на полицията и военните. Като всяка порода, те идват със собствен набор от характеристики, които могат или не да се впишат в начина на живот на потенциалния им стопанин. Разбирането както на плюсовете, така и на минусите от това да отворите дома и сърцето си за Доберман, е от съществено значение за хармоничната връзка помежду ви. 

Кое прави Доберманите чудесни домашни любимци?

Доберманите са интелигентни кучета, които са много податливи на обучение. Те възприемат бързо командите за послушание и се учат бързо, като често се налагат съвсем малко повторения, за да овладеят ново умение в сравнение с други породи. 

Dogsandcats.bg

ДоберманСнимка: iStock

  • Физика на атлети

Ако водите активен начин на живот, Доберманът може би е идеалното куче за вас. Тези четириноги притежават високи енергийни нива и се нуждаят от редовни упражнения, за да бъдат здрави и щастливи.

Дейности като бягане, туризъм и обучение за ловкост могат да осигурят отличен изход за енергията им. А това, от своя страна, ще ги направи добре възпитани домашни любимци у дома. 

ДоберманСнимка: iStock

  • Доберманите могат да бъдат изключително лоялни, което ги прави добри пазачи

Доберманите са силно лоялни към стопаните си и са естествено защитна порода. Тази им черта ги прави отлични кучета-пазачи, които няма да се поколебаят да защитят семейството си, ако усетят потенциална заплаха. Самото им присъствие често действа като възпиращ фактор за потенциални натрапници! 

ДоберманСнимка: iStock

  • Разбират се добре с деца

Въпреки респектиращия си външен вид, Доберманите могат да бъдат добри с деца, особено ако са отглеждани заедно от малки. Тези четириноги обикновено са търпеливи и защитни – отлична компания за малчуганите! Въпреки това, както при всяка порода, надзорът и обучението са от съществено значение, за да се случат взаимодействията между децата и животното максимално безопасно.

  • Лесна поддръжка

Доберманите имат къса, гладка козина, грижите за която не изискват особено време и усилия от страна на собственика им. Това ги прави добър избор за хора, които нямат време за посещения на груминг салон или не могат да отделят време у дома в грижи за козината на питомеца си.

Редовното четкане, къпане (ако е необходимо) и рутинно подрязване на ноктите обикновено са достатъчни, за да поддържате Добермана си в най-добрия му вид.

ДоберманСнимка: iStock

Минуси на породата Доберман

Подобно на много чистокръвни кучета Доберманите са предразположени към някои здравословни проблеми, включително сърдечно-съдови заболявания като разширена кардиомиопатия, дисплазия на тазобедрената става и болестта на фон Вилебранд - нарушение на кръвосъсирването. 

Бъдещите собственици трябва да са подготвени за потенциални високи ветеринарни разходи и необходимостта от редовни прегледи, за да се поддържа здравето на животното. 

  • Често страдат от тревожност при раздяла

Поради силната връзка, която изграждат със семейството си, Доберманите могат да страдат от безпокойство при раздяла, ако бъдат оставени сами за продължителен период от време, пишат от Dogtime. Това безпокойство може да доведе до проблемно поведение, включващо лай, дъвчене и обща разрушителност. Уверете се, че вашият Доберман разполага с достатъчно играчки и е добре уморен, преди да излезете за работа – това може да смекчи тези проблеми. 

ДоберманСнимка: iStock

  • Доберманите имат репутацията на „агресивни“

Външният вид и защитният характер на Добермана могат да доведат до погрешни възприятия относно поведението на тези четириноги. Мнозина ги възприемат като „агресивни“, като тази стигма може да засегне всичко – от наемането на жилище до социалните взаимодействия с околните. Може да се наложи да поработите повече над социализацията на питомеца си, за да демонстрирате истинската му, привързана природа.

  • Не е идеална порода за малки пространства като апартаменти

Големият размер и енергичният им характер правят Доберманите неподходящи за отглеждане в апартамент или дом с ограничено пространство. Тези кучета се чувстват най-добре в среда, където могат да се движат свободно и имат достъп до външни зони за упражнения. Преди да доведете Доберман в дома си, помислете дали вашата жизнена ситуация и начин на живот позволяват да задоволите тези физически нужди. 

ДоберманСнимка: iStock

  • Силен хищнически инстинкт

Доберманите имат силен инстинкт на хищници, което може да се окаже известно предизвикателство, ако имате други по-малки домашни любимци. Тези кучета могат да преследват по-дребните животни, което потенциално да доведе до наранявания. Правилното обучение и социализация могат да ви помогнат в управлението на този инстинкт, но е важно да го имате предвид.

Дали Доберманът е правилното куче за вас?

Доберманите са благородни, интелигентни и енергични кучета, които могат да бъдат прекрасни домашни любимци, попаднали на правилните стопани. Тяхната лоялност, защитна природа и атлетична физика определено са предимство. Въпреки това, от решаващо значение е да се вземе предвид нуждата им от социализация, високи изисквания за упражнения и потенциални здравословни проблеми.

ДоберманСнимка: iStock

Имайте предвид, че да бъдете отговорен собственик на домашен любимец означава да се посветите на това да давате на вашето куче любовта, грижите и обучението, необходими за неговото благополучие. Ето защо, не забравяйте да проучите задълбочено плюсовете и минусите на отглеждането на всяка порода, преди да посрещнете животното в дома си.

Виж още