Доберман

Доберман Снимка: Istock

Други имена

Doberman Pinscher, Dobermann

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

63 см. 72 см.

Тегло

27 - 41 кг.

Живот

10 - 13 г.

Произход

Германия

История

Породата е създадена в Тюрингия, Германия в края на XIX век от Фридрих Луис Доберман. Работата му като данъчен служител и събирач на дългове го накарала да започне самостоятелна селекция на куче, което да има „страховит“ вид и да е добър пазач. Смята се, че Доберманът, както го познаваме днес, е смесица между немски пинчер и ротвайлер. При къстоските участие взели и късокосмести овчарки, хрътки и догове. Първоначало породата носела името Тюрингски пинчер, но след смъртта на създателя си е наречена в негово име – Доберман пинчер. След 1949 година думата „пинчер“ отпада, за да е познат в цял свят днес като просто Доберман. 

Външен вид

Високо, стройно куче, с хармонично и атлетично тяло, Доберманът има перфектни характеристики на пазач или „гард“ на собственика си. Мъжките екземпляри стават високи – до 72 см, а теглото им достига до 35-40 кг. Мусулесто и много изящно куче, с едра и леко заострена муцуна. Носът е черен, очите – с овална форма, тъмни на цвят. С много добре развит гръден кош, изправена стойка, квадратни уши – с триъгълна форма, най-често купирани. Опашката е дълга, но според стандарта и тя се купира. Козината е къса, без долен слой, черна или кафява на цвят. Може да има ръждиви или червеникави петна на гърдите, от вътрешната част на бедрата и лапите.

Характер

Има много и различни теории за нрава на съврменния Доберман и те са свързани главно с проявите на агресия от страна на представителите на тази порода. Недоверчиви към непознати, тези кучета са изключително привързани към стопанина си и са готови да направят всичко, за да го зарадват. Тъй като е селектиран за охрана, Доберманът не се привързва еднакво към всички членове на семейството си – за него има един лидер, за когото би направил всичко. Интелигентен, силен и ловък, най-щастливо това куче се чувства, ако може да изпълнява основната си функция – да бъде телохранител на „своя“ човек. Ако се отглежда в двор и по цял ден е навън, той може да започне да проявява „териториялна“ агресия, тъй като приема за свой дълг да охранява заграденото пространство.

Доберманът е сред най-интелигентните породи кучета и лесно се поддава на обучение. Породата е една от най-използваните в армията и в полицията заради смелостта, бързата си реакция и чудесни качества на следотърсач. С подчетано доминантен и лидерски характер, подходът към обучението на добермана задължително не трябва да включва физическо насилие или наказания. Тези кучета обикновено нямат нужда от повече от 5 повторения на команда, за да я научат, така че подобни силови методи са излишни и само могат да агресират животното. Най-добрият начин на обучение с е лакомство и похвала, като дресурата може да започне още след втория месец. 

Dogsandcats.bg

Здраве

Макар да е силно и атлетично куче, Доберманът е предразположен генетично към някои заболявания сред които дисплазия на лакътната става и тазобедрена дисплазия. Може да страда и от хипотиреоидизъм, ушни инфекции, катаракта, болести на стомаха и сърдечно-съдовата система, преплитане на червата, вродена глухота, депигментация на носа и проблеми с козината. 

Един от най-разпространените митове, свързани със здравето на тези кучета е, че след седмата година в главата им започва да расте кост, която влияе на поведението им, прави ги агресивни и нападателни. Много стопани изоставят кучетата си именно около шестата година от страх това да не се случи и на тях. Към момента обаче, няма нито един пордобно описан случай от ветеринари от цял свят, който да потвърждава тази легенда.

Грижа

Най-добре и щастлив Доберманът би се чувствал в къща с двор, където да е навън и да изразходва енергията си по цял ден. Ако го отглеждате в апартамент, дългите разходки, съчетани с различни игри и физически активности са задължителни. Добре е да оставяте кучето да потича на воля от време на време, желателно е това да се случва в часове, когато в парка или градинката, където го извеждате, няма други кучета. Не бива да забравяте, че въпреки доброто си обучение, това е куче с развити ловни инстинкти и няма как да сте сигурни, че няма да приеме някое дребно животно за плячка и да го подгони. Възможно е Доберманът да прояви агресия и към непознати, така че най-добре е през повечето време в градска среда да е на повод. 

Козината на тези кучета е къса и не изисква особени грижи – не е необходимо нито разресване, нито често къпане. Почистване с мокра кърпа на гърба и лапите след разходка е напълно достатъчно. Редовно проверявайте ушите на кучето за натрупване на нечистотии, водещи до образуване на инфекции. 

Хранене

Независимо дали храните Добермана с кучешка храна или натурални продукти, добре е да следвате правилото, че около 75% от дневната дажба на кучето е добре да е съставена от месо. Доберманът има нужда от много белтъчини и протеини, така че е добре да добавяте към менюто му и сварен ориз, твърдо сварени яйца, извара, кисело мляко и различни зеленчуци. Не се препоръчва да давате на кучето тестени храни, салами или опушени меса и риба, пържено и люто. 

Деца и домашни любимци

Прекрасно и любвеобилно семейно куче, Доберманът се отнася изключително внимателно към най-малките членове на домакинството. Имайте предвид, че тези животни са много горди, така че е добре да научите децата как да проявяват уважително отношение към любимеца ви. 

С други животни и кучета Доберманите могат да съжителстват само, ако са от техния вид или ако са израснали от малки заедно. 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Виж още

Още породи кучета

Виж още