Кое кара зъбите на кучетата да пожълтяват

куче зъби Снимка: iStock

Д обрата дентална хигиена е от голямо значение – както за хората, така и за домашните ни любимци. Един от често срещаните проблеми в тази област е свързан с обезцветяване на зъбите на кучетата. Ако забележите, че вместо искрящо бели, те са придобили жълтеникав или кафеникав оттенък – не губете време да заведете питомеца си на ветеринарен лекар. 

Проблемите, които причиняват промяна в основния цвят на зъбите при четириногите са разнообразни и варират от натрупване на плака и зъбен камък, до по-сериозни здравословни състояния.

Кои са най-честите причини, поради които зъбите на кучетата стават жълти?

  • Някои лекарства

Приемът на някои лекарства, като антибиотика тетрациклин, могат да доведат до трайни промени в цвета на зъбния емайл на кучето. Ако то приема медикамента докато още е малко пале, което тепърва започва да расте и да се развива, това може да доведе до кафяво или жълтеникаво оцветяване на зъбите, свързано със съдържащия се в него калций.

Dogsandcats.bg

куче зъбиСнимка: iStock

Бременните кучета, които приемат тетрациклин могат да предадат жълтото оцветяване на зъбите на своите малки. Тетрациклинът често се използва за лечение на кучешки бактериални инфекции.

  • Натрупване на зъбен камък

Натрупването на зъбен камък може да ги накара да пожълтеят почти внезапно и без стопанинът да забележи. Наличието на зъбен камък може да бъде опасно по редица причини, тъй като може да доведе до гингивит, пародонтоза и други сериозни зъбни проблеми. 

Зъбният камък се получава в следствие натрупване на плака – лепкав материал, който се появява по зъбите на вашия домашен любимец след хранене. Плаката постепенно придобива твърда текстура чрез смесването със солите в слюнката на животното и след време се превръща в зъбен камък. 

куче зъбиСнимка: iStock

Ако смятате, че жълтите зъби на вашия космат приятел са в следствие на наличие на зъбен камък, не отлагайте дълго посещението при ветеринар за цялостно почистване.

  • Жълти петна

Жълтото оцветяване на зъбите под формата на петна, който най-често са непосредствено до венеца, също значи, че домашният ви любимец има натрупване на плака и зъбен камък. Тези петънца могат да са с различна големина, жълти или кафяви на цвят. Ще ги забележите ако внимателно дръпнете единия край на устните на домашния ви любимец нагоре и разгледате линията на венците му. 

Ако забележите жълти или кафяви образувания – време е за професионално почистване на зъбите при ветеринарен лекар. Имайте предвид, че тази област при едно здраво куче трябва да има леко розов цвят.

куче зъбиСнимка: iStock

  • Хипоплазия на емайла

Състоянието хипоплазия на емайла понякога може да допринесе за жълто оцветяване на зъбите при кучетата. Това заболяване се характеризира с проблем в развитието на емайла, който се отразява върху покритието на зъбите. То често се появява при няколко зъба наведнъж. Причините за възникването му варират – може да се появи след боледуване, нараняване или лошо хранене. Тези неравности в емайла често се появяват под формата на малко вдлъбнатини по зъбите, а оцветяването им в жълто или кафяво е често срещан ефект. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: 

7 грешки на стопаните, които намаляват качеството на живот на кучетата

Виж още