7 грешки на стопаните, които намаляват качеството на живот на кучетата

човек и куче Снимка: iStock

З наем, че всеки стопанин на домашен любимец иска да направи всичко възможно, за да живее кучето му по-дълго и по-щастливо. За съжаление, понякога в старанието си можем да пропуснем някои основни моменти и да допуснем грешки, които всъщност да имат обратен ефект – да съкратят живота на косматия ни другар. Те са често срещани и могат да ги допуснат както хора без опит в отглеждането на четириноги, така и такива с многогодишни познания в областта. 

Ето 7 от най-често срещаните грешки, които да избягвате, тъй като намаляват качеството на живот на косматия ви спътник.

  • Не тренирате достатъчно кучето си

Можете да извеждате три пъти на ден домашния си любимец и да имате продължителни сесии през уикенда, но това не заменя всекидневната дресура. Кучетата трябва да тренират всеки ден, за да бъдат здрави и в добра форма. Редовните тренировки, които са част от рутината на животното спомагат за цялостното му здраве – физическо и ментално, предпазват го от затлъстяване и осигуряват така необходимата умствена стимулация.

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Не се грижите за зъбите на кучето си

Всеки ветеринарен лекар е в състояние да прецени колко здраво е вашето куче само, като прегледа състоянието на зъбите му – те са силен индикатор за вътрешното здраве.

За това е важно да поддържате добра дентална хигиена – проверявайте състоянието на зъбите и венците редовно. В случай, че забележите нещо нередно – не губете време да се свържете със специалист. 

Парадонтитът и възпаленията на венците са често срещани при кучетата, заедно с натрупването на плака и зъбен камък. Всъщност, около 85 процента от домашните любимци на възраст над пет години, имат някой от изброените проблеми. Ако не се лекуват, тези заболявания могат да доведат до сериозни здравословни проблеми, включително – със сърдечните клапи и бъбречни инфекции. 

кучеСнимка: iStock

  • Водите кучето на ветеринар по-рядко от веднъж годишно

Посещението на ветеринарен лекар повече от веднъж на шест месеца може да ви звучи малко прекалено, нали? В крайна сметка, необходимо е да организирате времето си, да намерите място за паркиране, а струва и пари. В действителност обаче, профилактичните прегледи, поставянето на ваксини и обезпаразитяване са сред най-важните грижи, които трябва да полагате за домашния си любимец.

Винаги, когато пропускате редовен преглед, вие излагате кучето си на риск от основни медицински проблеми, които иначе лесно могат да бъдат установени от специалиста. В много случаи именно бързата реакция и незабавна терапия могат да помогнат на кучето ви да се излекува по-бързо, а така – да спестите и пари. 

кучеСнимка: iStock

  • Даване на храна от масата

Най-добрата храна за вашия домашен любимец не включва остатъци от масата, категорични са специалистите. Да, някои човешки храни са чудесни и за косматите ни другари – като кисело мляко, яйца, моркови или броколи, но в малки количества и не всеки ден, разбира се. 

Стомахът на хората и кучетата е напълно различен, включително и стомашните сокове, за това и диетата на косматите ни другари следва да е различна. Освен това, храносмилателната система на четириногите не може да се справи с повечето човешки храни, така че остатъците от масата реално не носят особена хранителна стойност за домашния ви любимец.

куче хранаСнимка: iStock

Вижте още: Какви рискове крие даването на остатъци от масата за кучето

  • Не се интересувате от теглото на кучето си

Затлъстяването при домашните любимци е все по-често срещан проблем в световен мащаб. Кучетата са създадени, за да бъдат активни и да използват храната като гориво. Често стопаните на четириноги са склонни да дават на питомците си по-големи количества ядене, отколкото е необходимо. 

На някои хора им е изключително трудно да кажат „не“ на жалния поглед на любимеца си. И все пак – неконтролираното наддаване на тегло може да доведе до различни медицински проблеми, сред които: диабет, хипертония, затруднение при дишането, остеоартрит. В общия случай наднорменото тегло понижава качеството на живот на кучето и го съкращава. 

  • Не му обръщате достатъчно внимание

Ако вече сте собственик на куче, то добре знаете колко много любов и внимание изисква домашният любимец ежедневно. Някои четириноги са по-емоционални от други, а трети предпочитат тишината и спокойствието на своето ъгълче в дома ви. 

Независимо от размера и възрастта на косматия ви другар, той има нужда от вашето внимание, обич и да му отделяте достатъчно време в споделени дейности. Това е ключово за доброто физическо, емоционално и социално развитие на животното. В противен случай, пренебрегвано или игнорирано от стопанина си, то може да стане отегчено, разрушително или агресивно. И не забравяйте всеки ден да припомняте на домашния си любимец колко добро момче е!

кучеСнимка: iStock

  • Не мислите за превенцията навреме

Редовните посещения при ветеринарния лекар са нещо чудесно, но превенцията на ежедневно ниво също никак не е за подценяване. Ако пропуснете да защитите кучето си навреме, то може да пострада в дългосрочен план. За това – външното и вътрешното обезпаразитяване следва да се превърнат в задължителна част от ежедневната ви рутина. 

Има различни методи за превенция – необходимо е да видите какво работи най-добре за вашето куче. От перорални лекарства до яки – ако се колебаете, допитайте се до ветеринарния си лекар за съвет. 

Вашето куче може и да има специфична роля в обкръжението ви, но на първо място – то е ваш приятел. За това трябва да дадете всичко от себе си, за да се погрижите то да бъде здраво и щастливо.

Знаем, че може да е трудно да се устои на тези „жални и сладки кучешки очи“, но е важно да поставите граници, които да съблюдавате да се спазват от всички членове на семейството ви.

Защото, дори нещо толкова просто, колкото даването на остатъци от масата, може да навреди на кучето ви повече, отколкото си представяте.

 

Вижте още:

Безопасно ли е да даваме на кучето да облизва чинията ни

3 типа поведение на кучето, от които можете да го отучите

 

Виж още