Кога да преминем към храна за възрастни кучета: 4 знака, че е време

кученце яде Снимка: iStock

М оже винаги да мислите за вашето очарователно кученце като за очарователно кутре, но истината е, че преди да се усетите, това мъничко пухкаво животинче ще порасне и ще се превърне във възрастно четириного. И въпреки че в сърцата ни домашните любимци рядко растат, в даден момент жизненият етап, на който се намират, изисква промяна в диетата им. 

малко кученцеСнимка: iStock

Ако се чудите кога е време да преминете към храна за възрастни кучета, имате късмет. Защото имаме цялата информация, от която се нуждаете! 

Вашето кученце готово ли е за храна за възрастни кучета?

Знаем, че косматото ви приятелче буквално прелива от сладост! Вътре в енергичното му тяло обаче, процесите се случват със забележителна скорост! Ето защо, малките кученца се нуждаят от специална диета, формулирана да им осигури всички основни витамини, минерали и хранителни вещества за оптимално здравословно развитие. 

Dogsandcats.bg

Преходът от храна за малки кученца към такава за възрастни, зависи от специфични фактори като породата, цялостното здраве и ниво на активност на животното. Различните породи имат индивидуални темпове на растеж и могат да достигнат етапа на възрастни на различна възраст. 

малко кученцеСнимка: iStock

Защо е необходимо да сменим храната на кученцето с такава за възрастно куче?

Храната си е храна, нали? Е, не и когато става въпрос за формула за кутрета и такава за възрастни животни. 

Формулите за кученца са предназначени да подпомагат бързия растеж и развитие. В сравнение с тези за възрастни, те са са по-калорични и съдържат по-високи нива на протеини и мазнини. Нивата на калций и фосфор в тях са по-високи, тъй като те са важни за развитието на костите и зъбите. 

Освен това, кутретата имат по-малки коремчета спрямо възрастните. Така че, те обикновено се нуждаят от по-малки, но по-чести хранения през целия ден. От друга страна, формулите за възрастни домашни любимци имат по-ниски нива на протеини, мазнини и не са толкова калорични, което позволява да се поддържа здравословното тегло на животните и да се предотврати затлъстяването. 

Храната за възрастни кучета съдържа и по-малко витамини и минерали, тъй като те вече са преминали през своя критичен период на растеж и развитие.

кученцеСнимка: iStock

Колко дълго кучето е кученце?

Всички кучета са различни - и ние ги обичаме за това! Но този факт означава също и, че няма универсален отговор за това кога точно кутретата започват да попадат в графата възрастни. 

Като цяло, в общия случай, кучетата се считат за възрастни, когато спрат да растат. Което може да се случи някъде между 6 до 18 месеца. И тъй като това е доста широк прозорец, всичко зависи от размера и породата на четириногото. 

Повечето кученца, големи, средни, малки и мини породи, се развиват с приблизително еднаква скорост, докато навършат около шест месеца. Тогава растежът при по-малките започва да се забавя. В резултат на това дребните кучета обикновено се считат за възрастни някъде между 6-8 месеца, докато по-големите им събратя продължават да растат, докато не навършат 12-18 месеца. 

кученце ядеСнимка: iStock

Кога да преминете към храна за възрастни кучета: 5 знака, че е време

Колко време кученцето трябва да се храни с формула за кутрета не е въпрос, на който можем да отговорим с точна цифра или дата в календара. Въпреки това, можете да следите за някои издайнически знаци, които да ви дадат по-добра представа за това кога косматият ви другар вече е готов да премине на диета за по-зрели четириноги. 

Винаги е добра идея да се консултирате с ветеринарния си лекар, преди да смените храната на домашния си любимец. Но ако забележите някои от признаците по-долу, струва си да планирате скоро да отскочите до близкия зоомагазин. 

  • Кучето ви е спряло да расте

След като установите кога домашният ви любимец трябва да спре да расте въз основа на оценката на размера на породата му, бъдете нащрек за признаци, които потвърждават, че растежът е спрял или се забавя. Те могат да бъдат чисто визуални: питомецът ви най-накрая е развил хармонично тялото си, а очарователните му големи лапи вече не ви се струват толкова огромни. 

кученце ядеСнимка: iStock

  • Кученцето ви наддава

Тъй като кученцето ви наближава етапа на зряла възраст, то вече не се нуждае от по-високите нива на протеини, мазнини и калории, които съдържа формулата за кутрета, за да поддържа бързия растеж и развитие. В същото време, неговите енергийни нива започват да намаляват. Тази комбинация често води до наддаване на излишно тегло – още един знак, че е време за промени в диетата. 

  • Кученцето ви вече не е толкова гладно

Ако кучето ви оставя храна в купичката си, то може да е готово да премине към храна за възрастни. Енергийните нива на кутретата също намаляват, успоредно със съзряването им, което може да означава, че косматият ви другар вече няма толкова явен апетит, колкото до сега. 

кученце ядеСнимка: iStock

  • Кученцето ви има стомашно разстройство

Диарията, повръщането или други стомашно-чревни проблеми могат да показват, че е време за смяна на храната на вашето куче. Дискомфортът на питомеца ви може да се дължи на прием на по-високи нива на мазнини или протеини, от които тялото му вече не се нуждае. Въпреки че преминаването към формула за възрастни може би е решението на проблемите на животното, все пак е добре да се консултирате и с ветеринарния си лекар. 

Вижте още: 

Защо кученцето отказва да се храни

5 грешки при отглеждането на малко куче

Виж още