Кога кучето ви дава знак, че иска да го вдигнете

куче Снимка: iStock

С лучвало ли ви се е домашният ви любимец да качи лапички на колената ви, докато седите, с молбата да го вземете в скута си? Или да чакате, например, на спирка на градския транспорт, а животното да ви побутва с нос, давайки ви знак, че иска да го вдигнете? Ако тези ситуации ви звучат познати, то може би се питате – какви са вероятните причини, поради които четириногият ви другар иска да го вземете в ръце. Нека заедно разгледаме по-често срещаните от тях:

Защо кучето ми иска да го вдигна?

кучеСнимка: iStock

Нека видим възможните причини, които стоят зад молбата на домашния ви любимец да го вземете в скута си:

  • Кучето ви харесва вниманието

Една от вероятните причини, поради които кучето ви може би иска да го вдигнете на ръце е, че му допада вниманието ви да е фокусирано върху него. Това е по-вероятния сценарий в случаите, когато сте отсъствали цял ден или не сте обръщали на животното внимание за известно време. В този случай – това поведение е сигурна индикация, че четириногият ви другар има нужда от повече грижа, упражнения и игри.

Dogsandcats.bg
  • Страх

Възможно е нещо да е разтревожило кучето ви и за това то да иска да го гушнете в скута си. Тревожността на косматия ви приятел може да е породена от външни фактори – други животни или хора наоколо, които то не харесва, както и от силни шумове, чиито произход той не разбира. Във всички случаи обаче, най-доброто, което можете да направите, е да го оставите на спокойствие да си почине, докато възвърне душевния си комфорт.

кучеСнимка: iStock

  • Кучето ви иска нещо от вас

Една от възможните причини за подобно поведение е, че всъщност домашният ви любимец се опитва да ви каже, че иска нещо от вас. Ако желанието за близост идва преди вечеря или непосредствено след като сте се прибрали от работа – то това е възможен сценарий.

  • Тревожност при раздяла

В случай, че домашният ви любимец иска да го вдигнете малко, след като сте се прибрали вкъщи или точно, преди да излезете за работа, възможно е това поведение да е свързано с факта, че изпитва известна тревожност при раздяла.

кучеСнимка: iStock

Ключово при този тип поведение е да установите причината за появата му и да работите по отстраняването й. Въпреки това, ако дори след усилията ви, косматият ви другар продължава да се държи несигурно и необичайно, консултация с ветеринарния ви лекар би помогнала, за да установите какво действително тревожи кучето ви. 

В обобщение – вероятните причини, поради които вашето четириного приятелче най-вероятно иска да го вдигнете и да го държите, са че може би му допада вниманието ви или нещо го кара да се чувства тревожно. Би било полезно да вземете предвид момента, в който го прави, както и цялостният език на тялото му, а да определите по-точно причината за това поведение. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още:

5 различни кучешки звуци и тяхното значение

Защо кучето гушка и ближе възглавницата ви

Виж още