5 различни кучешки звуци и тяхното значение

куче Снимка: iStock

М акар да не могат да говорят, не можем да отречем, че има цяла палитра от звуци, с чиято помощ любимите ни четириноги приятели комуникират.

Тъй като са свикнали да се движат на глутници в дивата природа, кучетата са развили различни начини, чрез които да се разбират и общуват помежду си. 

Домашните ни любимци изразяват нуждата си от внимание, глад или желание за игра, щастие или болка по разннобразни начини. Звуците, които издават варират, за да ни уведомят какви са техните потребности или чувства, а ако се научим да ги разпознаваме, това може да ни помогне да разбираме по-добре косматия си другар. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

За това, предлагаме ви заедно да разгледаме пет кучешки звуци и какво означават те. 

  • Лай

Разбира се, всеки знае, че кучетата лаят. Това е най-често използваният тип звуков и комуникационен инструмент при четириногите. Домашният ви любимец може да лае по различни причини, включително, когато иска да играе, защото му липсвате, за да ви предупреди за приближаването на някого или нещо, когато е в беда, чувства се раздразнен или чуе лай на друго куче.

Вижте още: Какво ни казва кучето чрез лая си

Известно е, че някои породи са по-шумни и гръмогласни, а други просто лаят повече. Ако се интересувате от конкретна порода, добра идея е да отделите време, за да се запознаете с историята й. Така ще научите подробности за представителите й. 

кучеСнимка: iStock

  • Скимтене

Скимтенето също е сред звуците, които повечето кучета издават сравнително често. Обикновено това се случва, ако животното се е наранило или изпитва болка. В случай, че косматият ви другар е бил ужилен от пчела, нападнат от котка или е настъпил трънче, тогава кучето започва да скимти. Това е естествена реакция на болка, вид вик на животното, за да му се притечете на помощ. 

кучеСнимка: iStock

  • Хленчене

Може да мислите, че скимтенето и хленченето са взаимозаменяеми звуци, които кучетата издават, но всъщност те могат да бъдат със съвсем различни подтекст и значение. 

Докато скимтенето обикновено се свързва с животно, което изпитва болка, хленченето по-скоро се отнася за куче, което се опитва да привлече вниманието ви. Например, когато е време за разходка, игра, вечеря… Докато са малки кутретата първо се научават да хленчат, а едва след това – да лаят. Поради тази причина това е и най-честия звук, който ще чуете от новото си космато другарче през първите месеци от живота му с вас.

кучеСнимка: iStock

  • Дълъг, дълбок и продължителен лай

Продължителният лай, който често звучи дълбоко и гърлено, е по-различен, отколкото обикновения. Това е звук, който е свързан най-вече с лов или преследване на плячка. Поради това, той се отнася по-специално за определени породи като гончета и хрътки. Този специфичен звук служи като сигнал за ловците, че животното е проследило миризмата на плячката. Ако са в ролята си на домашни любимци, а не помощници в лова, тогава това е начинът на тези кучета да алармират стопанина си, че наблизо има нежелан натрапник или друг вид заплаха.

кучеСнимка: iStock

  • Вой

Макар и далечни родственици, домашните кучета все пак са свързани с вълците. А това са животни, които свързваме с воя. Животните в глутница използват този вид комуникация помежду си. Четириногите ни другари също са запазили този вид вокализация и вият, за да предадат чувствата си. Най-често това се случва, когато животното чуе друг, висок звук като сирена или по-силна песен по радиото или бебешки плач. А в някои случаи воят може да е признак на тревожност при раздяла.

кучеСнимка: iStock

Колкото повече разбираме комуникационните звуци на кучето си, толкова по-успешно ще сме в състояние да се опитаме да задоволим нуждите му. Или да коригираме дадено поведение, ако е проблематично. Домашните ни любимци действително са много интересни същества, а изследванията върху тяхната личност продължават да разкриват нови техни черти, които са повече от интригуващи. 

 

Вижте още: 

Защо кучето ни се взира през прозореца

5 причини защо кучето се прозява

Виж още