Защо кучето гушка и ближе възглавницата ви

куче възглавница Снимка: iStock

С лучвало ли ви се е да се приберете от работа и да откриете кучето си, което сладко се е сгушило във възглавницата ви? А забелявали ли сте, че понякога дори я ближе? Ако отговорът е „да“, може би ви се иска да знаете причините за това поведение на косматия си приятел. Защото то далеч не се изчерпва само положителни неща като това, че обича вкуса й, а мирисът му напомня за вас. 

куче възглавницаСнимка: iStock

Има няколко причини, които трябва да имате предвид, за да разберете защо кучето обича да се гушка и ближе възглавницата ви. Ето и най-честите и вероятни от тях:

  • Харесва вкуса й

Когато спите на възглавницата се събират пот и мъртви кожни клетки, които имат солен вкус. За това и една от възможните причини, поради които домашният ви любимец ближе възглавницата ви, може да е заради вкуса й. Това става още по-вероятен сценарий ако се потите повече през нощта и може да е знак, че диетата на кучето ви не е добре балансирана и му липсват важни витамини и минерали.

Dogsandcats.bg
  • Има известно безпокойство при раздяла

Може би кучето ви изпитва леко безпокойство, когато остане само и се чувства по-комфортно щом усеща мириса, който оставяте върху възглавницата си. Понякога то може да започне да го прави малко преди да излезете, а друг път – докато не сте вкъщи. 

Вижте още: Кога можем да кажем, че кучето изпитва тревожност при раздяла

  • Натрапчиво поведение

Възможно е домашният ви любимец да е развил натрапчиво поведение, което изглежда не може да спре. Ако се касае за тази възможна причина, то може и да става въпрос за компулсивно разстройство, а това от своя страна изисква посещение при ветеринар. 

  • Неволно го насърчавате

Ако някога в миналото неволно или не сте дали играчка или лакомство, а може и просто да сте похвалили животното щом се е настанило върху или е близнало възглавницата ви, то може би е възприело това като знак, че ако повтаря това поведение ще бъде възнаградено за него. 

куче възглавницаСнимка: iStock

Как да накараме кучето да спре да ближе възглавницата ни

Ако смятате, че честото облизване на възглавницата от страна на домашния ви любимец е нещо, което искате да спрете, първо трябва да установите каква е причината за това поведение. След това:

  • Избягвайте да го насърчавате

Както споменахме, може случайно някога да сте похвалили животното, когато е облизало възглавницата ви и то сега да повтаря това поведение. Най-добрият начин да го отучите да го прави е да го игнорирате. Щом види, че няма да получи поощрение то постепенно ще се откаже.  

  • Намалете тревожността при раздяла

Ако това поведение се дължи на тревожност при раздяла, би помогнало да обучите по-добре и внимателно домашния си любимец да не се притеснява да остава без вас, когато го оставяте за по-дълги периоди. 

куче възглавницаСнимка: iStock

  • Дайте му други неща за дъвчене

Играчките от преработена кожа са чудесна алтернатива за задържане на вниманието на домашния ви любимец за по-дълъг период от време. Освен това са полезни за зъбите и венците му.

  • Без достъп до вашите възглавници

Лесен и ефикасен метод, чрез който да ограничите спането и близането на възглавниците ви е просто да ги прибирате на място, където кучето ви няма достъп до тях. Или да не го пускате в спалнята си. 

В основата си това кучето да ближе възглавницата ви не е повод за тревога. Единствено ако забележите, че сякаш го прави без причина или не може да се спре – тогава следва да потърсите помощ от ветеринарния си лекар. 

 

Вижте още: 

Защо кучето ни спира рязко по време на разходка

Какво ни казва кучето чрез лая си

Виж още