Кои храни най-често причиняват алергии при кучетата

храни Снимка: iStock

Х ранителните алергии при кучетата са често срещани и са реакция на имунната система на домашните ни любимци, причинена от специфични протеини в диетата им. Понякога могат да са трудни за диагностициране, но често започват с обичайни симптоми като: стомашно-чревни разстройства, обриви и други дерматологични проблеми, диария или сърбеж.

10 съставки, които най-често причиняват алергии при кучетата

За всеки стопанин на четириного е важно да знае, че хранителните алергии при домашните любимци могат да се появят във всеки етап или възраст от живота на кучето. Възможно е и животното години да консумира една и съща храна, преди да развие непоносимост към нея. 

кучеСнимка: iStock

Някои кучета развиват хранителни алергии, които могат да са причинени от една или повече съставки в кучешката им храна. Последни изследвания в областта показват, че най-често срещаната съставка – алерген в търговските марки гранули, пастети или консерви за домашни любимци, е говеждото месо.

Dogsandcats.bg

Освен говеждото, най-често алергии при кучетата предизвикват:

 • Свинско месо
 • Риба
 • Млечни продукти 
 • Яйца
 • Царевица
 • Соя
 • Пшеница
 • Консерванти
 • Бои/оцветители в кучешката храна

Симптоми на хранителни алергии при кучетата

Както споменахме, непоносимостта към определени съставки в кучешката храна, която води до алергични реакции и пристъпи, може да се окаже трудна за диагностициране. 

Някои типични симптоми на алергия към кучешката храна, например, могат да бъдат причинени и от основни медицински проблеми. За това – най-сигурният начин да проверите дали действително домашният ви любимец има алергия, е да го заведете на преглед при ветеринарен лекар. 

кучеСнимка: iStock

Най-честите симптоми, които сочат, че домашният ви любимец има алергия към една или повече съставки в кучешката му храна са:

 • Устойчив сърбеж
 • Постоянно облизване на лапите
 • Търкане на лицето в пода или в мебелите
 • Сърбящи уши и очи
 • Изпускане на газове
 • Косопад
 • Хронично повръщане
 • Диария

Диагноза и лечение на хранителните алергии при кучетата

Ако алергията на домашния ни любимец е екологична (към нещо, свързано с околната среда), тя се лекува посредством приема на антихистамини или кортикостероиди. При дерматологична алергия, лечението е с помощта на шампоани и мазила за локално приложение. 

Ако кучето ви страда от хранителна алергия в основата на лечението е елиминиране на съставките в диетата му, които я предизвикват. Най-надеждният начин, по който ветеринарният ви лекар ще установи към кои съставки и храни има непоносимост косматия ви приятел, включва премахване на всички потенциални и предполагаеми алергени от менюто на животното. Обикновено този тест се провежда за период между шест до осем седмици.

кучеСнимка: pixabay.com

Хранителните съставки постепенно се въвеждат обратно в менюто на кучето, за да се види кои от тях предизвикват алергична реакция. Ако непоносимостта на домашния ви любимец е към животински протеини (месо или риба), специалистът може да препоръча основна промяна в диетата на животното, съдържаща по-специални храни за облекчаване на симптомите. 

Трябва ли кучето да мине на специална диета, ако има хранителна алергия?

В повечето случаи това се налага. Важно е да се знае, че алергията не се причинява от качеството на кучешката храна, а към специфична съставка в нея. Няма един хранителен продукт, който да причинява повече алергии от друг.

На пазара се предлагат специални храни за домашни любимци, които са на хипоалергенна диета – при тях физическите характеристики на протеиновите молекули са променени, за да ги направят по-лесно поносими за чувствителните организми на животните. Въпреки че има много възможности за избор на хипоалергенни диети с рецепта и терапевтични лакомства, най-добрият начин да намерите подходящата храна за вашето куче с алергия е да обсъдите алтернативи с вашия ветеринарен лекар.

басетСнимка: iStock

Винаги, когато правите промени в менюто на домашния си любимец – обсъдете го със специалист.

Въпреки че звучи неприятно, всъщност хранителната алергия няма почти никакво отражение върху нормалния и пълноценен начин на живот на домашния ви любимец.

Стига да знаете какво да избягвате в менюто му, косматият ви приятел ще има дълъг и щастлив живот!

 

Вижте още:

Какви алергии могат да имат кучетата

Виж още