Кои са храните, които кучетата мразят

куче отвращение Снимка: iStock

К ато се има предвид пламът, с който повечето кучета подхождат към съдържанието на паничката си ежедневно, логично е да се предположи, че четириногите просто обичат всичко. Но имат ли всъщност домашните ни любимци предпочитания към храната? И има ли неща, които четириногите просто не обичат да хапват?

куче цитрусиСнимка: iStock

Кучетата като личности

Всеки, който някога е отглеждал и обичал куче или повече от един домашен любимец, знае, че четириногите са толкова индивидуални, колкото и хората. Респективно – вкусът към храната може да се различава значително. Въпреки това, интересното е, че повечето кучета изглежда не са почитатели на цитрусовите плодове, като лимоните, портокалите и грейпфрутите са начело на списъка. 

куче лимониСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Защо кучетата мразят цитрусите?

Миризмата на лимон или портокал за повечето кучета е нещо като тази за боклук при повечето хора – нещо неприятно, което извиква естествената реакция да се отдръпнем. Специалистите все още не знаят защо четириногите не харесват цитруси, но вероятно е въпрос на предпочитания. Както даден човек харесва определен аромат, докато при друг той предизвиква отвращение, например. 

куче лимониСнимка: iStock

Време за вечеря

Въпреки че повечето кучета не са почитатели на твърде киселото или горчивото, няма научни доказателства, че това се отнася за всички четириноги. Въвеждането на трапезна храна, даването на остатъци от масата или прекомерно количество лакомства също влияе на начина, по който домашният ви любимец подхожда към времето за вечеря. И ако, например, животното просто не е гладно, броколите в паничката му така или иначе няма да изглеждат привлекателни за него (което не означава автоматично, че не харесва вкуса им). 

куче цитрусиСнимка: iStock

Порода и избор на храна

Породата на кучето също може да повлияе на начина, по който то подхожда към храненето. Лабрадорите, например, са сред най-лакомите четириноги, които буквално омитат съдържанието на паничката си за отрицателно време. По-дребните породи, като Малтийска болонка или Йоркширски териер пък, могат да са по-придирчиви и да подходят по различен начин към вечерята си. А често е въпрос на вкус – може би някоя от съставките в храната на животното просто не му допада като аромат или текстура. 

Промени в поведението

Ако кучето ви обикновено се отличава с добър апетит, но внезапно спре да проявява интерес към съдържанието на паничката си, време е да посетите ветеринарния си лекар. Може да има нужда от промяна на храната, а не е изключено и животното да се нуждае от стоматологична помощ или да има определен медицински проблем.

куче лимониСнимка: iStock

Вижте още:

Зеленчуците, които е по-добре да не споделяте с кучето си

Виж още