Кои зеленчуци са опасни за кучетата

куче зеленчуци Снимка: iStock

К учетата ни са всеядни животни, което означава, че могат да консумират разнообразни храни и е добре диетата им да включва не само протеини, но и зеленчуци. Това, че могат да ги хапват обаче, далеч не означава, че всички зеленчуци са подходящи и безопасни за вашия кучешки спътник. Всъщност, има някои, които е най-добре да останат на сигурно място – прибрани в хладилника или килера ви. 

Защо кучетата не трябва да ядат лук?

Основното правило на ASPCA е, че ако един зеленчук расте под формата на луковица под земята, то е най-добре да го държите далеч от купичката на вашето куче. Лукът, дивият лук и празът съдържат химикал, който може да разгради червените кръвни клетки на кучето ви, ако то ги консумира в по-големи количества. В малки – тези луковични зеленчуци обикновено са безредни. За ваше спокойствие обаче, ние ви съветваме да ги избягвате напълно. Чесънът съдържа същия химикал като лука, но в по-малки количества. 

кучеСнимка: iStock

Може ли кучето ми да яде картофи и домати?

‌Картофите и доматите като цяло се считат за безопасни, но само при условие, че се почистват от стъблата и листата. Много висококачествени храни за кучета използват картофи и домати като съставки, което означава, че сами по себе си те няма да навредят на косматия ви другар. Листата и стъблата на растенията обаче, са локален дразнител за лигавицата на стомаха на кучетата, а консумацията им може да причини проблеми с храносмилателния тракт и дискомфорт.

Dogsandcats.bg

Зелените части на растенията съдържат соланин – вещество, което може да причини повръщане, диария, слабост и объркване при четириногите. Ако отглеждате зеленчуци в градината си, добре е да ограничите достъпа на питомеца си до домати, картофи и други растения като чушки и патладжан.

куче картофиСнимка: iStock

Може ли кучето ми да яде гъби?

‌Гъбите са друга предпочитана от мнозина храна, която е по-добре да пропуснете да дадете на кучето си. Освен ако не се касае за гъби от магазина като манатарки, например. Въпреки това, макар да не са отровни, тези гъби си остават трудни са преработване от стомаха на животните. 

Въпреки че технически не са зеленчуци, гъбите често се прилагат заедно с други такива в готвенето. И макар мнозина от нас да ги намират за вкусни, истината е, че що се отнася до домашните ни любимци – най-добре е гъбите да отпаднат от списъка с допустими храни. 

кучеСнимка: iStock

Кои зеленчуци са безопасни за кучетата?

Сладките картофи и морковите могат да бъдат питателна и здравословна закуска или лакомство за домашния ви любимец. Тиквичките и зеленият фасул също са подходящи, като можете да ги сервирате на питомеца си както сурови, така и варени. Те са богати на хранителни вещества и са нежни към стомаха на кучето. Краставиците са хрупкава и нискокалорична закуска за домашните ни любимци (както и за нас самите!).

Кръстоцветни зеленчуци като цветчетата или стеблата на броколите, карфиол, зеле (включително и брюкселско зеле), също могат да се добавят към диетата на кучетата, желателно е обаче – в малки дози. Това е така, защото те съдържат съединение, наречено рафиноза, което може да затрудни храносмилателната им система и да причини подуване на корема и/или газове.

куче зеленчуциСнимка: iStock

Други здравословни зеленчуци, които четириногите могат да консумират в по-малки количества, за да се избегне стомашно разстройство, включват черен боб, целина и различни тикви. 

 

Виж още