Коя е най-добрата четка за кучета, които се скубят

четка за куче Снимка: iStock

С лучва се най-вече през пролетта и късната есен. И то, ако сте от щастливците, чиито домашни любимци не линеят целогодишно. Да, говорим за тези моменти, когато кучето ви се скубе активно, оставяйки купчинки косми навсякъде из дома ви. И въпреки че обичаме четириногия си другар безкрайно, едва ли има две мнения по въпроса – периодите на линеене могат да бъдат известно предизвикателство дори за най-търпеливите собственици. 

За щастие има начин, чрез които да улесните живота си. А именно – като проучите най-добрите четки за кучета с къса и дълга козина и закупите правилния продукт, то ще успеете да се преборите с линеенето и същевременно – да запазите красивия външен вид на кучето си. 

четка за кучеСнимка: iStock

Каква е разликата между различните четки за домашни любимци

Обикновената четка за кучета изглажда повърхността на козината на вашето куче, като премахва и остатъците, полепнали по външната козина, коментира д-р Меган Конрад, лицензиран ветеринарен лекар в Орегон и член на онлайн ветеринарната услуга Hello Ralphie.

Dogsandcats.bg

От друга страна, инструмент „тип гребло“ ще проникне по-лесно през външната козина на кучето и ще премахне всички отскубнали се свободно косъмчета и от подкосъма. Обикновено този тип четки са проектирани сметални зъбци, които са разположени близо един до друг. 

четка за кучеСнимка: iStock

Използване на четка за кучета за линеене: късокосмести срещу дългокосмести кучета

При дългокосместите породи кучета, най-добре е да използвате четка или инструмент, специално предназначени за този тип козина. Според д-р Конрад, „нещо с по-къси и по-меки косми, които са по-близо един до друг. Ако имате колебания, ние ви препоръчваме да прочетете рецензии и да обсъдите въпроса с ветеринарния си лекар или грумър. 

Най-добрата четка за кучета за линеене

Можете да опитате различни четки и инструменти, но имайте предвид едно – ако кучето не ви сътрудничи, докато ги използвате, то нещо не е наред. Възможно е четката да драска кожата му или да му причинява друг вид дискомфорт. В този случай – опитайте с положително подсилване. Почерпете го, изчакайте, докато се успокои, и използвайте спокоен, мил тон, докато сте около него. В така създадената ситуация е по-вероятно животното да бъде отворено към инструмента или четката. 

четка за кучеСнимка: iStock

 

Виж още