Колко дълго е добре за кучето да стои на плажа

куче плаж Снимка: iStock

В разгара на лятото много собственици на кучета решават да вземат питомците си на плажа. Ако и вие нямате търпение да се насладите на един забавен ден около морето в компанията на домашния си любимец, то може би се питате: „Колко дълго е препоръчително кучето да бъде на плажа с мен?“. Истината е, че всичко зависи от вас. Или по-точно, от времето, което сте отделили за приготовления. 

куче плажСнимка: iStock

Като цяло, кучето ви може да прекара безопасно на плажа няколко часа без никакви проблеми (това важи за здрави четириноги). Ключова за успешното и безопасно прекарване на плажа в компанията на кучето ви, е подготовката. Четириногите могат да прегреят лесно, така че има няколко неща, които е добре да подготвите, за да предпазите питомеца си от жаркото лятно слънце. 

  • Вода

Първото нещо, което е абсолютно наложително да вземете със себе си на плажа, е достатъчно вода – и за себе си, и за домашния си любимец. Освен че няма начин и двамата да издържите цял ден на жежкия пясък без регулярна хидратация, четириногите не могат да се потят както ние. Така че, задъхването и пиенето на прясна вода са основните начини, чрез които те регулират телесната си температура. 

Dogsandcats.bg

куче плажСнимка: iStock

Едно от най-лошите и опасни неща, които могат да се случат на плажа, е дехидратацията.

  • Сянка

Можете да вземете чадър със себе си или малка палатка, но във всички случаи е важно да се уверите, че кучето ви разполага с достатъчно сянка, под която да полегне и да почине спокойно. Ако има естествено по-хладно място отстрани на плажа – още по-добре! Четириногият ви другар може да тича, плува и играе колкото иска, но се нуждае от място, където да релаксира, да понижи телесната си температура и евентуално – да подремне. 

  • Следете за признаци на прегряване

Най-важното нещо, за което трябва да следите по време на престоя на плажа в компанията на домашния си любимец, е да се уверите, че животното няма да прегрее или получи топлинен удар. Ако жегата е твърде силна, най-добре е да отложите пътуването за по-благоприятно време. 

куче плажСнимка: iStock

  • Най-горещата част от деня

Най-доброто нещо, което можете да направите, е да държите кучето си на сянка през най-горещата част от деня. Това обикновено е времето между 12 и 16 часа. В противен случай отговорът на въпроса: „Колко дълго може да остане кучето ми на плажа“ би бил – не много дълго. В случай, че решите да оставите питомеца си да бъде активен през това време. Вместо това – играйте на сянка, а в идеалния случай – накарайте животното да легне да подремне. 

  • Кучешка храна

Толкова много дейности на плажа със сигурност ще източат енергията на кучето ви. Необходимо е да се уверите, че животното има с какво да се подкрепи. Вземете малко от гранулите и паничката на домашния си любимец, не пропускайте да се запасите и с малко от любимите му лакомства. 

куче плажСнимка: iStock

  • Кучешки комплект за първа помощ

Да вземете кучето си на плажа е същото като да отидете с дете, което означава, че инциденти не са изключени. Домашният ви любимец може да се сбие с друго четириного, да стъпи на нещо остро и тн. Най-добре е да сте подготвени, така че погрижете се да имате комплект за първа помощ със себе си. 

Вижте още: Кучешки комплект за първа помощ - как да го направим

И така, колко дълго е добре остане едно куче на плажа?

Ако сте добре подготвени, няма причина домашният ви любимец да не прекара цял ден с вас на плажа. А това, повярвайте ни, ще е приключение и красив спомен, който ще остане винаги в сърцето ви! От друга страна, без подходящата екипировка и консумативи, трудно ще прекарате на плажа с животното повече от 4 часа. 

куче плажСнимка: iStock

 

Виж още