Колко е дълъг един ден за кучетата?

куче време Снимка: iStock

О тскоро имате домашен любимец или просто сте любопитни какво е разбирането на четириногите за времето? Чудили ли сте се някога, например, колко е дълъг един ден за вашето куче?

Кучетата усещат времето по различен начин от хората

Възприятието за времето е малко по-различно при кучетата в сравнение с хората. Например, четириногите не разполагат с инструменти, които да им помагат да определят времето и да го сравнят с останалата част от деня си. Това, на което кучетата обръщат внимание, е дневната светлина и настъпването на нощта. 

Според една от най-популярните теории, кучетата ни могат да преживеят един ден като няколко поради средната продължителност на живота си. Или иначе казано – тъй като остаряват по-бързо и живеят по-кратко от хората, част от дните им могат да се сливат. И все пак, докато в нея има известна логика, тази теория зависи от продължителността на живота на конкретното четириного. Така че няма как да се смята за универсална по отношение на това как кучетата усещат времето като цяло. 

куче времеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Съществуват и разлики във възприемането на времето между възрастните кучета и кутретата. Например, малките кученца се нуждаят от поне 18 часа сън на ден. Това ще помогне на четириногите да растат, развиват имунитета, мозъка и мускулите си.

Изследвания относно кучетата и времето

Много изследователи са провели проучвания върху животните и начина, по който възприемат времето. Едно от тях, публикувано в списанието Cell System, сравнява процеса на стареене при кучетата и при хората. Учените са открили, че 12 човешки години могат да съответстват на 70 години при кучетата. Освен това, първите осем седмици при кутретата вероятно съответстват на първите девет месеца на новороденото бебе. За да достигнат до тези изводи, учените са използвани епигенетика и математически модели, известни като „епигенетични часовници“.

куче успокоениеСнимка: iStock

Кучетата разбират ли времето?

Кучетата нямат същото възприятие на времето като хората, тъй като не познават часовника. Когато ви няма, домашният ви любимец ще се занимава според нуждите си. Ако е жаден, ще пие вода, ако е гладен – ще отиде до паничката си с храна.

Някои повтарящи се рутинни дейности, като закуска и вечеря, или чакане на собственика им да се прибере, дават на кучетата добро усещане за време. Идентично, ако едно четириного бъде оставено просто да лежи цял ден само, то може и да не осъзнае колко време е минало. Хората, от друга страна, постоянно мислим какво бихме могли да свършим за цялото това време. 

куче ровиСнимка: iStock

И така, колко дълъг е един ден за кучето ви?

Всички живи същества имат циркаден ритъм или биологичен часовник. Това включва и кучетата, и хората. По същество, тялото на домашния ви любимец го алармира кога е време за сън и кога – да се събуди и да започне деня.

Можете да разберете колко дълъг е един ден за кучето ви, като вземете предвид в каква среда се намира то и в колко дейности участва.

Продължителността на деня, който животното възприема, се влияе и от това колко дълго ще го оставите да се занимава само.

куче страхСнимка: iStock

За това, в крайна сметка, няма категоричен отговор колко дълъг е един ден за кучето ви. Възможно е един час да изглежда безкрайно по-дълъг за четириногия ви другар. Независимо от това, важно е да не забравяме, че косматите ни другари имат много по-нюансирани нужди поради различното си възприятие за време. 

Вижте още:

Колко дълго кучетата помнят аромата на стопанина си

Какво помнят кучетата от времето, когато са били малки

 

Виж още