5 удивителни неща, които кучетата могат да усетят у хората

куче миризми Снимка: iStock

К учетата са изключително интуитивни и чувствителни животни, за които научаваме нови неща всеки ден! Наскоро, например, беше установено, че някои четириноги са в състояние да предупредят собствениците си с епилепсия, че им ще случи припадък, или да уведомят стопанина си с диабет, ако кръвната му захар е твърде ниска.

куче миризмиСнимка: iStock

Тези невероятни умения са само част от нещата, на които може да бъде обучено едно куче, а и не всяко има качества и заложби, за да разпознава подобни състояния. Какво ще кажете обаче, ако ви споделим, че има неща, които всички четириноги могат да усетят за хората. И те, бързаме да ви подскажем, са доста невероятни!

  • Вашето настроение

Не би трябвало да е изненадващо, че кучетата могат да усетят в какво настроение сме. Домашните ни любимци се стресират искрено, когато ние самите сме под напрежение, а ако сме ядосани, често са по-прилепчиви от обикновено. Същото се случва и в случаите, когато сме тъжни. Много треньори на четириноги са забелязали разлика в резултатите, които получават по време на сесиите, в зависимост от настроението, в което е дресьорът.

Dogsandcats.bg

куче миризмиСнимка: iStock

  • Когато не им обръщате внимание

Кучетата са интелигентни и също като хората знаят кога не им обръщаме внимание. Случвало ли ви се е например, да изгубите домашния си любимец от поглед едва за 10 секунди и да забележите, че той е свършил някоя беля, сякаш дебнейки и изчаквайки точно този кратък миг?

Не подценявайте косматия си другар – кучетата знаят кога е настъпил перфектния момент, за да направят точните си, подли движения! Защото, не се съмнявайте, те имат безпогрешна преценка за това кога не ги гледаме – дори и физически да сме точно пред тях!

куче миризмиСнимка: iStock

  • Несправедливо отношение

Скорошно проучване, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences показва, че кучетата могат да усетят кога някой се отнася несправедливо към тях. За целите на експеримента учените използвали по две кучета на сесия, като и на двете животни е давана една и съща команда за подчинение. Едното от тях било възнаградено с лакомство, докато другото не получавало нищо при изпълнението им. И скоро станало съвсем ясно, че пренебрегнатото куче няма намерение да прави това, което се иска от него. Нещо повече – в даден момент дори напълно престанало да обръща внимание на изследователите.

куче миризмиСнимка: iStock

  • Когато човек е болен

Въпреки че много собственици на четириноги гарантират, че кучетата им винаги са наблизо, за да ги утешат, когато са болни, наскоро беше доказано, че животните са способни да надушват раковите клетки. И макар този тип проучвания да са още в начален етап, лекари и учени се надяват скоро да могат да разчитат на миризмата на четириногите са по-добро тестване на рак.

куче миризмиСнимка: iStock

  • Враждебност

Някога влизали ли сте в спор с някого само, за да накарате домашния си любимец да скочи и да ви спаси? Ако ви се е случвало, то знаете добре, че кучетата могат безпогрешно да усетят, когато между двама души има враждебност. 

Когато между вас и дадена личност има неприязън, няколко химикала се освобождават в тялото ви в отговор на негативната емоция и мисли за неприязън, раздразнение, омраза и др. И да, косматите ни другари могат да усетят всичко това.

Освен това, както споменахме по-рано, нашите четириноги приятели знаят кога езикът на тялото, изражението и тонът на гласа ни отразяват отрицателни емоции. В интерес на истината, проучванията показват и, че вашият домашен любимец може и да таи известна злоба срещу онези, които са ви направили нещо лошо. И логично – тъй като е в неговата природа, то иска да ви защити. Бихте ли очаквали нещо по-малко от най-верния си приятел?

двойка кучеСнимка: iStock

Вижте още: 

Какви емоции могат да изпитват кучетата

Могат ли наистина кучетата да подушат страха

 

Виж още