Колко голямо куче е най-подходящо за вас

куче човек Снимка: iStock

К огато се опитват да открият правилното куче за техния начин на живот, повечето хора започват с разглеждането на конкретни породи. И макар да подкрепяме и дори – силно да насърчаваме всеки бъдещ стопанин на четириного да отдели време, за да се запознае предварително с характеристиките на породата му, разговорът действително започва първо с размера. Защото именно той се явява определящ за продължителността на живота, изискванията за упражнения и здравето на животното. 

куче човек щастиеСнимка: iStock

И така, как да разберем какъв размер куче е най-подходящ за нас?

Нека да разгледаме заедно някои от най-важните фактори, които да имате предвид, когато избирате правилното куче за вас:

  • Разбиране на продължителността на живота при избора на размер на кучето

Една от по-малко очевидните разлики между големите, малките и средните кучета се свежда до продължителността на живота им. 

Dogsandcats.bg

Големите и гигантските породи като Немски дог, Мастиф, Ирландски вълкодав и Санбернар обикновено живеят между 6 до 10 години. Ротвайлерите и други по-малки, но на общия фон – големи породи, са с продължителност на живота между 9 до 10 години.

куче човекСнимка: iStock

От друга стана, дребосъците като Чихуахуа, могат да са редом до вас между 14 до 20 години! Джак Ръсел, Той пудел, Дакел, Ши Тцу и други също редовно живеят повече от 15 години.

Кучетата със среден размер са някъде по средата, като Бордър колитата, гончетата и Австралийските овчарки живеят средно между 11 до 15 години. 

Учените все още не разбират напълно механизма, който кара големите кучета да стареят по-бързо, но изглежда, че този процес е свързан с по-бързия им растеж. И макар да няма подходящ момент, в който да загубим най-добрия си приятел, за много хора 7 до 10 години са крайно кратък период, недостатъчно време да се насладят на компанията на четириногото. Добре е да обмислите и как евентуалната загуба би се отразила и на другите членове на семейството ви (особено ако имате деца).

куче детеСнимка: iStock

Въпреки че не искаме да звучим малко мрачно, истината е, че  за възрастни хора, както и такива, които по една или друга причина са по-близо до края на живота си, би било по-подходящо куче, чиято продължителност на живота съответства на тяхната.

Отново – никой от нас не е подготвен за момента, в който ще трябва да се раздели с домашния си любимец. И няма правилен отговор относно това защо едно куче живее определен брой години, а друго напуска този свят по-рано. Важното тук е по-скоро да разберете как размерът е свързан с продължителността на живота. За да можете да вземете най-доброто и информирано решение спрямо вашата индивидуална ситуация.

  • Упражнения, активност и размер на кучето

Ако сте запалени спорстисти, обичате да тичате, нямате търпение да дойде уикенда, за да хванете планината (образно и буквално казано) и като цяло активният начин на живот ви приляга, то сигурно мечтаете да вземете и кучето си със себе си?

куче човек щастиеСнимка: iStock

Тогава средно голямо куче като Бордър коли или Австралийска овчарка може би е точният избор за вас. Малко по-едри четириноги като Ваймаранери или някой от представителите на семейството на териерите също биха били добро допълнение към семейството ви. 

От друга страна, големите и гигантските породи са по-предразположени към ортопедични заболявания. Твърде малките кучета пък нямат издръжливостта, необходима им за по-дълги преходи или по-интензивно натоварване.

Малките кучета могат да бъдат по-крехки от големите или средните си събратя

Въпреки че безспорно е по-лесно да вземете вашето малко четириного приятелче с вас в самолета или до магазина в съседния блок, по-дребните кучета са по-податливи на наранявания. Докато едно Бордър коли, например, е далеч по-малко вероятно да се сблъска с проблеми, свързани с падане от дивана, то една Чихуахуа може лесно да счупи единия или двата си предни крака само с едно скачане от въпросната мебел. 

чихуахуаСнимка: iStock

Тази крехкост прави някои по-малки четириноги лош избор за семейства с деца, които все още се учат как да си взаимодействат със своя кучешки другар. 

Средните кучета са страхотни универсални домашни любимци за повечето хора

Ако сте от хората, които искат да имат домашен любимец, но не са докрай убедени дали имат фаворит сред породите или се колебаете относно размера на животното, то би било полезно да знаете, че за повечето хора средните кучета са чудесна отправна точка. 

Обикновено тези четириноги са издръжливи, приспособими към широк спектър от дейности и имат продължителност на живота, която в някои случаи е сравнима с тази на по-малките им събратя. 

Бордър колиСнимка: iStock

 

Виж още