Колко лакомства всъщност може да изяде едно куче?

куче лакомства Снимка: iStock

Л акомствата са полезни – както за кучетата, така и за техните стопани. Не само, че домашният ни любимец винаги искрено се вълнува от тях, но те са от помощ в обучението на маниери и различни команди. Много собственици на четириноги обаче, не са напълно сигурни кой е правилният отговор на въпроса: „Колко лакомства всъщност могат да изяде едно куче?“. Е, правилният отговор зависи от няколко фактора. Разбира се, един Немски дог може да си хапне далеч повече лакомства от едно Чихуахуа. Но нещата съвсем не се изчерпват само до тук. Ето как можете да сте сигурни, че домашният ви любимец получава безопасно количество лакомства. 

куче лакомстваСнимка: iStock

Златното правило при лакомствата и кучешката храна

Първото нещо, което всеки собственик на домашен любимец трябва да знае е, че четириногите не се нуждаят от лакомства.  Те са допълнение към диетата им, служат за награди и положително подсилване.

 „Златното правило“ гласи, че лакомствата не бива да съставляват повече от 10% от общия дневен прием на калории на вашето куче. Помислете за това по следния начин – ако питомецът ви яде една чаша суха храна на ден, то лакомствата не бива да са повече от 1/10 от нея. 

Dogsandcats.bg

Броене на калории

Златното правило може да се приложи само, ако кучешките лакомства и храната съдържат еднакво количество калории. Ако това не е така, ще трябва сами да изчислите калориите и да се уверите, че не прехранвате домашния си любимец. 

куче лакомстваСнимка: iStock

Добрата новина е, че повечето торби и производители на кучешка храна включват подробни ръководства и препоръки относно порциите. 

Обикновено опаковката на храната измерва броя на калориите на чаша гранули. Така че, като ориентир, ако кучето ви яде по три чаши на ден, то можете да умножите броя на калориите на една чаша по три, за да получите общия брой калории, които животното приема за един ден. Например:

3 чаши на ден X 364 калории/чаша = 1092 калории/ден.

Естествено, големите кучета се нуждаят от повече калории. Добрата новина е, че опаковката на храната включва ръководство, което ще ви каже точно с колко чаши да нахраните кучето си въз основа на теглото и възрастта му. Ако знаете тази информация, лесно ще получите общия брой калории.

куче лакомстваСнимка: iStock

Лакомствата за кучета и калориите в тях

Лакомствата за кучета се предлагат в различни размери и вкусове. Има тренировъчни, които обикновено са с по-малко калории, защото следва да се използват по-често, както и обикновено, които са по-калорични и с по-ярък вкус. На опаковката на всички тях ясно е посочено колко калории се съдържат, като обикновено изчислението е на 100 г.

Уверете се, че не четете погрешно етикета и не прехранвате домашния си любимец. Имайте предвид, че не е изключено информацията на опаковката целенасочено да е леко объркваща, така че ключово е да направите необходимите изчисления спрямо индивидуалните характеристики на питомеца си. 

куче лакомстваСнимка: iStock

Изчисляване на 10% калориен прием

Ние, признаваме, не сме толкова добри с числата, а математиката винаги леко ни обърква. Ако знаете за какво говорим, то сигурно сте леко скептични относно изчисляването на въпросните 10 процента. За щастие, има лесен начин да го сметнете: разделете общия брой калории, които кучето ви приема за ден, на 10. Ето как изглежда това:

1092 калории на ден / 10 = 109,2 калории

Това означава, че ако кучето ви консумира 1092 калории на ден, то за него е здравословно да хапне и още 109,2 калории под формата на лакомства. 

Защо това е важно?

Може би се чудите защо цялата тази математика е от съществено значение? Разбираме ви. Изчисляването на това колко лакомства можете да дадете на домашния си любимец обаче, е много важно. Защото, ако в крайна сметка прехранвате кучето си, то неизбежно ще започне да наддава на тегло. А ако това се случи, то ще последват здравословни усложнения. 

куче лакомстваСнимка: iStock

Лакомствата за кучета са значителна част от живота на домашните ни любимци. И те действително ги харесват! От вас обаче зависи да държите косматия си другар под контрол. Имайте предвид, че консумация не бива да представлява повече от 10% от общия калориен прием на питомеца ви за ден. 

Добрата новина е, че изчисляването на точния брой лакомства, които вашето куче може да приеме, не е толкова трудно. Освен това, ако имате някакви съмнения, винаги можете да се консултирате с ветеринарния си лекар, за да видите какво може да ви сподели относно хранителните навици на кучето ви.

куче лакомстваСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо кучетата предпочитат някои играчки пред други

 

Виж още