Защо кучетата предпочитат някои играчки пред други

куче играчки Снимка: iStock

В сички знаем, че кучетата са игриви същества и понякога им отнемат секунди, за да се разиграят! Независимо дали със своите хора или с други домашни любимци, четириногите винаги са готови за забавления и действие. И тъй като всички домашни любимци са различни, това обуславя и предпочитанията им спрямо играчките. Чудили ли сте се някога защо кучетата обичат да си играят повече с определени играчки, а други докосват значително по-рядко? Дали е свързано с генетиката или е просто с начина на отглеждане? Предлагаме ви да разгледаме 8-те най-чести причини.

  • Порода и инстинкти

Породата на кучето играе важна роля при определянето на предпочитанията му за играчки. Различните четириноги са развъждани в продължение на векове за специфични задачи, което е довело до поява на отличителни инстинкти и влечение към плячка. Тези наследствени черти могат да повлияят на афинитета на животните към играчките им. 

куче играчкиСнимка: iStock

Например, не би следвало да е изненада, че за един Лабрадор или Голдън ретривър са почитатели на играчки, които лесно могат да поставят в уста – те са отглеждани за тази цел. От друга страна, малките териери са с отлични ловни инстинкти, които ги отличават в лова на зайци и плъхове. И те със сигурност ще се насладят на игри със скърцащи играчки или плюшени животни.

Dogsandcats.bg
  • Текстура на играчките

Текстурата на играчката също играе жизненоважна роля за това дали кучето ще я хареса или не. Най-често това се отнася за малките кученца, които изследват света с устата си и като се има предвид, че преминават през фазата на никнене на зъби, те винаги ще изберат гумените играчки, изработени от по-издръжлива материя. Това е и период, който играе жизненоважна роля в развиването на предпочитания към определени текстури. И докато някои четириноги предпочитат меки, плюшени играчки или животни, други може да се забавляват с гумени кокали с часове. 

куче играчкиСнимка: iStock

  • Звук

Скърцащите играчки допадат на повечето кучета и привличат вниманието им, като това важи с пълна сила за ловните породи. Високите звуци стимулират хищническият им инстинкт и ги провокират да ги атакуват. Този висок шум е и причината някои четириноги толкова много да обичат скърцащите играчки. 

Въпреки че изглежда естествено, не всички кучета харесват шумни играчки. Някои домашни любимци дори ги намират за тревожни и ги избягват. 

куче играчкиСнимка: iStock

  • Размер и форма

Размерът и формата на играчката може значително да повлияят на предпочитанията на кучетата. По-малките породи често са фенове на по-малките и по-лесни за носене/манипулиране неща, докато по-големите обичайно се интересуват повече от играчки, подходящи за техния размер. 

Формата на определена играчка също е от значение. 

  • Цвят

Вероятно вече знаете, че кучетата не възприемат цветовете по същия начин като хората. Все пак обаче, косматите ни другари могат да различат някои различни нюанси. Проучвания по темата сочат, че повечето домашни любимци ще предпочетат играчки с нюанси на синьо и жълто, тъй като те ще бъдат по-привлекателни визуално за животните.

куче играчкиСнимка: iStock

  • Миризма

С тяхното невероятно обоняние не е чудно, че някои кучета избират любимата си играчка въз основа на миризмата й. Играчките, напоени с определени аромати, може да са по-привлекателни за четириногите, тъй като мирисът слъжи като допълнителен стимулатор за тях. 

  • Опит

Миналият опит на кучето да играе с определени предмети също може да повлияе на предпочитанията му. Ако животното се е забавлявало искрено с дадена играчка в миналото, например, по-вероятно е то да я избере отново и в бъдеще.

куче играчкиСнимка: iStock

  • Интерактивни играчки и пъзели и лакомства

В повечето случаи, ако предоставите на кучето си стимулиращи, интерактивни или пъзели със скрито лакомство, може да сте сигурни, че повечето четириноги ще ги харесат. Те поддържат ангажирани домашните любимци с часове, като същевременно предотвратяват скуката и насърчават благосъстоянието на четириногото. 

В заключение, няколко са факторите, които влияят на предпочитанията на кучетата към конкретни играчки. И вие ще трябва да осмислите тези фактори, за да изберете най-добрите играчки, които питомецът ви ще хареса най-много. Нашият съвет е да изберете няколко различни предмета, за да позволите на питомеца си да изпробва всички и да си избере любима. 

Вижте още: 

Защо кучетата обичат да заравят неща

7 начина да разведрим унило куче

Виж още