Колко време кучето има нужда да прекарва със стопанина си?

куче човек връзка Снимка: iStock

А ко сте зает собственик на домашен любимец, може би се страхувате от този въпрос, но тайно искате да научите отговора му. „Колко време трябва да прекарват кучетата в компанията на собствениците си?“. Да, разбираме ви. Може би се притеснявате, че не сте достатъчно време с вашия четириног другар? Или имате опасения, че питомецът ви ще се привърже към друг от членовете на семейството ви, който е по-често около него? Възможно ли липсата на достатъчно време заедно да повлияе на връзката между вас и кучето ви? 

куче събужданеСнимка: iStock

Колко време трябва да прекарват кучетата със стопаните си?

За съжаление, няма ясен или еднозначен отговор на този въпрос. Факт е, че всяко куче и обстоятелствата, свързани с отглеждането му, са различни. За това и има редица фактори, които могат да определят дали едно четириного получава адекватно внимание или не.

Обобщението на повечето специалисти е, че четириногите се нуждаят от около един до два часа специално кучешко време, за да се поддържа силна връзката между собственика и домашния му любимец. Това може да включва хранене, игра, тренировъчна сесия, груминг и упражнения, като времето може да е разпределено през целия ден. Другата обща насока е (по възможност), да не оставяте питомеца си сам за повече от осем непрекъснати часа на ден.

Dogsandcats.bg

куче човек връзкаСнимка: iStock

Имайки предвид това обобщение, ето няколко фактора, които ще ви помогнат да се ориентирате от колко внимание се нуждае вашият домашен любимец: 

  • Породата му

Някои кучета като Чау Чау или Маремска овчарка, например, са били отглеждани, за да живеят предимно независимо от стопаните си. Други като Мопсовете или Лабрадорите – за да бъдат постоянни спътници на стопаните си. Разглеждането на историята на породата на домашния ви любимец ще ви подскаже много за това колко време може да издържи сам. 

  • Неговата личност и минали преживявания

Някои кучета просто се нуждаят от повече взаимодействие и внимание. Това е особено вярно за осиновените четириноги, които са имали травматично минало. Докато не започне да се чувства напълно комфортно да остава само, едно такова куче ще има нужда от повече внимание, за да се справи с безпокойството си.

куче човекСнимка: iStock

Колко време трябва да прекарват кучетата със стопаните си като малки?

Кученцата обикновено се нуждаят от повече грижи и внимание, особено през първата година. Но тъй като в закона няма предвидено „майчинство“ за домашни любимци, няма как – ще има моменти, когато домашния ни любимец ще остава сам у дома. И така, колко време може да издържи сам?

Като цяло, минималното време за взаимодействие, за да бъде кутрето щастливо и здраво, е между два до три часа на ден. Това ще ви даде достатъчно време за обучение, игра, гушкане и хранене. Въпреки че три часа може и да ви се струват малко време, имайте предвид, че на тази възраст четириногите спят между 18 и 20 часа на ден. 

куче човек връзкаСнимка: iStock

Колко време трябва да прекарват кучетата със стопаните си като възрастни?

Подобно на ситуацията с кутретата, има някои специални съображение, когато става дума за по-възрастни кучета. Много от тях също спят до 18 часа на ден – това е нормална част от стареенето, която включва намаляване на енергийните нива.

Но дали вашият възрастен другар ще се радва да остане сам толкова дълго време – това е друга история. С годините много кучета стават по-привързани към стопаните си. Ако случаят е такъв, то постарайте се да осигурите на питомеца си допълнително внимание и обич, за да се чувства уверен и спокоен. 

Някои възрастни кучета предпочитат повече тихо време за себе си. Медицинските проблеми също могат да играят роля. Домашен любимец, който се нуждае от надзор или чието състояние трябва да се следи, не трябва да остава сам за дълги периоди от време. 

куче човекСнимка: iStock

Как да разберете, че кучето ви се чувства самотно?

Куче, което не прекарва достатъчно време със стопанина си, може да покаже дискомфорта си по няколко начина:

  • Прекомерен лай или вой
  • Разрушително поведение, дъвчене или ровене
  • Уриниране у дома
  • Косопад
  • Депресия
  • Ниска енергия
  • Загуба на апетит

Ако кучето ви проявява някой от тези симптоми, това може да е признак на самота. Имайте предвид, че тези признаци могат да са свързани и с други здравословни проблеми, така че не забравяйте да се консултирате за съвет с ветеринарния си лекар.

куче човек връзкаСнимка: iStock

Вижте още: 

Как да успокоим разтревожено куче

8 удивителни неща, които кучето ви може да усети

Виж още