Колко време отнема да научим кучето да ходи до тоалетна навън

кученце Снимка: iStock

Д а обучите кучето си да ходи до тоалетна навън е може би най-важното умение, с което голяма част от собствениците на четириноги стартират дресурата на питомците си. То обаче отнема време, търпение и последователност.

Повечето кученца могат да се научат на хигиенни навици за четири до шест месеца, но при някои може да отнеме до година. По-малките четириноги, които имат и по-малък пикочен мехур, за сметка на по-бързия си метаболизъм, може да се нуждаят от по-чести излизания за тоалетна. 

кученцеСнимка: iStock

Кога да започнете обучението за изграждане на хигиенни навици

Обучението на кучето ви да ходи до тоалетна навън трябва да започне, когато животното е на възраст между 12 и 16 седмици. С напредването на времето животното ще се научи да контролира по-ефикасно движението на пикочния мехур и червата си.

Dogsandcats.bg

Как да подходим?

Най-добре е да започнете с рутинен график. Кученцето ви трябва да излиза по приблизително едно и също време сутрин или когато се събуди от дрямка. Подобно на хората, кутретата са склонни да се облекчават след сън. Добре е да предвидите и една кратка разходка за тоалетна преди лягане и преди животното да остане само за по-дълъг период от време.

кученцеСнимка: iStock

В общия случай, малкото кученце има нужда да излезе навън за тоалетна след всяко хранене.

Придържайте се към редовен график на хранене, а когато излезете навън, старайте се да насочвате питомеца си към една и съща зона. Ароматът на предишното елиминиране ще го насърчи да свърши работите си отново на същото място. А щом го направи – възнаградете го с похвала или лакомство.

Бъдете подготвени за възможните неуспехи

Инцидентите и неуспехите при изграждането на хигиенни навици при четириногите са често срещани, особено ако имате малко кученце у дома. Ето няколко съвета, които да запомните и да си повтаряте всеки път, когато това се случи: 

  • Не наказвайте домашния си любимец

Това е контрапродуктивно и само учи животното да се страхува от вас. Не крещете на кучето си и в никой случай не търкайте носа му в мястото, където се е изпуснало. 

  • Почиствайте веднага

Винаги почиствайте старателно местата, където кученцето ви се е изпуснало с препарат със силен аромат, за да премахнете всякакви миризми, които биха насърчили животното да го използва повторно. 

кученцеСнимка: iStock

В заключение, привикването на кученцето ви да върши нуждите си навън е едно от най-важните умения, на които можете да го научите. Без него животът му (а и вашия собствен) ще бъде много по-сложен и объркан. Да, процесът отнема известно време, докато животното расте и се учи, но усилието със сигурност си струва!

 

Виж още