Kратки въпроси и отговори: кучетата и остатъците от масата

куче остатъци Снимка: iStock

В ъпрос: Добре ли е да даваме на кучето си остатъците от масата? 

Отговор:

Споделянето на остатъците от масата с вашето куче е съпътствано с цял набор от потенциални бъдещи проблеми. Не забравяхте, че животът на домашните ни любимци е много по-кратък от нашия, така че всяко малко нещо, което им даваме да хапват – лошо или добро, има своите ефекти върху общото им здраве и благополучие. 

куче остатъциСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Защо трябва да избягвате да храните кучето си с остатъци от масата

Храненето на четириногия ви другар с остатъци от масата със сигурност е нещо, което доставя голямо удоволствие на кучето ви – в това нямаме съмнение! Но стомахът му едва ли мисли така! Диетата на косматия ви другар е изключително важна за цялостното му здраве, както вече споменахме, за това тя трябва да е максимално добре балансирана, богата на хранителни вещества, витамини и минерали. Добрата новина тук е, че ако се опитаме да постигнем оптимално подходящо за конкретните нужди на питомеца си меню, то бихме могли да му осигурим по-дълъг и по-здравословен живот. 

куче остатъциСнимка: iStock

И макар (знаем го от личен опит!) да е трудно да устоите на жалния поглед на кучето ви, храненето с остатъци от масата никога не е абсолютно безобидно действие. 

На първо място, много човешки храни могат да бъдат вредни за здравето на домашния ви любимец. Определени съставки в тях като лук, чесън, шоколад, грозде и ксилитол (посладител), могат да бъдат дори токсични за животното. Поглъщането на тези храни и продукти може да доведе до храносмилателни проблеми, увреждане на органи и в някои случаи – дори до фатални последици. 

Остатъците от масата могат да нарушат балансираната диета на кучето, причинявайки хранителен дисбаланс и потенциално наддаване на тегло. 

Когато става въпрос за диетата на домашните ни любимци, последователността е ключова. Въвеждането на нередовни или неподходящи храни може да доведе до храносмилателни смущения или да отключи алергия. За да дадете приоритет на благосъстоянието на питомеца си, най-добре е да се придържате към диета, добре балансирана и формулирана специално за него. Въздържайки се от споделяне на остатъци от масата.

куче остатъциСнимка: iStock

Успоредно с лошите ефекти върху храносмилателния тракт на кучето ви, много поведенчески проблеми могат и ще възникнат, ако му давате трапезна храна. Освен ако, разбира се, вие и вашето семейство не предпочитате домашен любимец, който проси и хленчи през цялото време, докато се храните – без значение дали ще е закуска, обяд или вечеря! В случай, че нямате желание да слушате тази прекомерна вокализация по няколко пъти на ден и предпочитате домашният ви любимец да се интересува от маниерите си, когато дойде време за хранене, да го награждавате с остатъци от масата би било голяма грешка. Която, бъдете сигурни, няма да остане без последици. 

Вижте още: 5 ефективни стратегии за справяне с просещо куче

И накрая, ако твърдо не можете да устоите да споделите поне част от своята храна с домашния любимец, направете го по следния начин: приключете да се храните, разчистете масата, изплакнете съдовете и след това поставете остатъците в купичката на животното. Така то няма да очаква, че с вашето ядене идва и допълнителна порция за него. 

А ето и някои Полезни човешки храни, които можете да споделите с кучето си

Виж още