5 ефективни стратегии за справяне с просещо куче

куче просия храна Снимка: iStock

К учетата са ненадминати майстори в привличането на вниманието ни – особено, когато става въпрос за храна! И как иначе – когато тези големи, влажни очи се взират в нас, може да е много трудно да кажете „не“. Знаем и ви разбираме! Но най-добре е да избягвате да храните косматия си другар с остатъци от масата, които могат да му причинят храносмилателни разстройства. Как обаче да устоите на просенето? 

куче хранаСнимка: iStock

Ето пет ефективни начина, по които можете да се справите с куче, което упорито моли за храна.

  • Научете го на командата „изчакай

Ако научите кучето си, че ще бъде възнаградено за спокойното и тихо поведение, това може да го спре от желанието да проси. „Чакай“ е чудесна команда за трениране на импулсите. Започнете бавно, като награждавате косматия си другар всеки път, когато се възпре да реагира на даден стимул и „изчака“. Обикновено в началото това са няколко секунди, но постепенно можете да увеличавате времето, през което четириногото трябва да остане на място, преди да получи наградата. 

Dogsandcats.bg

куче просия хранаСнимка: iStock

  • Използвайте разсейване

Разсейването е друг чудесен и работещ начин да спрете кучето си от просене от масата. От Chewy препоръчват да се снабдите с различни играчки за дъвчене и пъзели, които да могат да задържат вниманието на косматия ви другар за по-дълго време. 

Играчките със скрито вътре лакомство са най-ефективни по време на хранене. А и, като занимавате с нещо домашния си любимец, става по-малко вероятно той да стои и да проси.

куче просия хранаСнимка: iStock

  • Преместете кучето си в съседната стая

Ако разсейването не работи, то преместването на кучето ви в другата стая е сред възможностите, които трябва да опитате. Можете да използвате тихо пространство, например спалнята, пералното помещение или друго място с минимално разсейване. Предварително поставете там любимата играчка за дъвчене на животното, пуснете му успокояваща музика или включете телевизията. Не забравяйте за леглото и някоя дреха, която мирише на вас – всичко това ще допълни картината на уют.

  • Игнорирайте поведението

Има една техника на обучение, която може да бъде много полезна и приложима що се отнася до просенето на храна от масата. И тя се състои в това да игнорирате кучето си всеки път, когато умолително ви гледа, преглъщайки гладно и жално побутвайки ви с лапа. Подгответе се обаче, че това отнема време и много търпение.

Често четириногото ще се опита да засили поведението на просия в началото, за да се опита да предизвика отговор у вас. Може да включи и вокализация към обичайните си способи за просене. Важно е да не реагирате! С течение на времето питомецът ви ще научи, че просията не му носи нищо и постепенно ще се откаже от нея.

куче хранаСнимка: iStock

  • Избягвайте да храните кучето си от масата 

Създайте си навик да храните кучето си на място, различно от това, където самите вие ядете. Така ще скъсате асоциацията и вашето куче няма да свързва своята храна с времето ви за вечеря.

Дръжте храната, лакомствата и купичките на вашето куче в отделна зона. Когато дойде време за лакомство или вечеря, например, нахранете го в кухнята, пералното помещение или на друго определено място далеч от вашата масата.

куче просия хранаСнимка: iStock

Въпреки че просията може да бъде нежелано поведение, не е нужно да проваля всяка ваша вечер. Тези прости съвети и трикове могат да ви помогнат да се насладите на храненето си на спокойствие. 

Вижте още: 

Как да научим кучето си на основни маниери по време на хранене

3 типа поведение на кучето, от които можете да го отучите

Виж още