Ксилитол – опасният изкуствен подсладител за кучетата ни

куче Снимка: iStock

К силитолът е изкуствен подсладител, използван по-често, отколкото си мислите. Или сте забелязвали. Ако разгледате по-детайлно съдържанието на дъвките или бонбоните без захар, ще го откриете на една от първите позиции. За съжаление, той може да е фатален за домашните ни любимци. И за още по-голямо съжаление, той се съдържа в много продукти, с които кучето ни може да се сблъска в ежедневието си. 

кучеСнимка: iStock

Ето 4 неща, които трябва да знаете за ксилитола и ефектите му върху скъпите ни кучета. 

  • Малки количества могат да бъдат фатални 

Необходимо е съвсем малко количество от изкуствения подсладите, за да причини сериозни щети на домашния ви любимец. Признаците на токсичност могат да се появят само в рамките на 15 минути. За това – ако подозирате, че косматият ви другар е погълнал ксилитол, незабавно се свържете с ветеринарния си лекар. 

Dogsandcats.bg

Установено е, че дозата от веществото, която може да причини хипогликемия при кучето, според специалисти, е около 50 милиграма (mg) ксилитол на килограм телесно тегло. Колкото по-висока е погълнатата доза, толкова по-голям е рискът от чернодробна недостатъчност.

Според ветеринарни лекари, най-честото оплакване идва от животни, които са погълнали дъвка без захар. 

кучеСнимка: iStock

  • Ксилитолът се намира в много продукти

Най-сигурният начин да предотвратите случайно отравяне е да проверите сами етикетите. Защото изкуственият подсладител се съдържа в много и различни неща – от дъвки до продукти за грижа за зъбите, както и различни храни без захар. 

кучеСнимка: iStock

Ксилитол има и в много лекарства без рецепта, витамини за дъвчене, таблетки за смучене и спрейове за гърло. 

  • Продукти, които най-вероятно съдържат ксилитол

Най-често срещаните от тях са: дъвки без захар, фъстъчено масло, бонбони, детски витамини, ментови таблетки за смучене, спрейове за болно гърло, сироп за кашлица, вода за уста, печива без захар.

кучеСнимка: iStock

Разбира се, този списък далеч не изчерпва всички продукти, в които може да се открие опасното за кучета вещество, за това – четете добре етикетите на нещата, които купувате. 

  • Как да държим кучето си далеч от ксилитола

Използвайте само паста за зъби, специално предназначена за домашни любимци, когато се грижите за денталната хигиена на косматия си другар. 

Дръжте всички сладки неща, дъвки и бонбони на високо, където кучето ви не може да ги достигне.

Не споделяйте никакви печени и сладки продукти с вашия домашен любимец.

кучеСнимка: iStock

Ако редовно държите дъвки в чантата си, погрижете се да я закачате нависоко веднага, щом се приберете у дома. 

Ограничете достъпа на кучето си до боклука. 

Най-добрият начин да предотвратите случайно отравяне с продукти, съдържащи ксилитол, е да държите на безопасно място всички продукти, в които се съдържа опасното вещество. Когато пазарувате, започнете да проверявате етикетите на всичко, обозначено като „диетично“ и „без захар“.

кучеСнимка: iStock

И отново – ако подозирате, че домашният ви любимец е погълнал от опасното вещество, незабавно се свържете с ветеринарния си лекар. 

 

Вижте още:

Как да спрем кучето си да рови в боклука

Как да предотвратим случайно отравяне при кучетата

Виж още