Как да спрем кучето си да рови в боклука

куче Снимка: iStock

П редставете си следната ситуация – прибирате се по-късно от работа, а по пода в кухнята ви са разпръснати празни консервни кутии, накъсани опаковки от храни и обелки от плодове и зеленчуци. Преди да изпаднете в пълен ужас спирате поглед на кучето си, което седи невъзмутимо по средата на бъркотията, с широко отворени очи и най-извинителния, гузен поглед, на който е способно…Звучи ли ви познато?

Освен че е безкрайно неприятна, тази ситуация може да е и опасна за домашния ви любимец.

Всяка година много кучета умират от изяждане на опасен предмет, който да изровили от боклука. Голяма част от храните и продуктите, които четириногият ви приятел може да открие в кошчето като дъвки, люти сосове или останала риба тон по ръба на остра консерва, могат да бъдат освен опасни и токсични за животното.

Dogsandcats.bg

Важно е да се постараете да стопирате това поведение на домашния си любимец още при първите му прояви, защото с течение на времето ще ви става все по-трудно да го направите. Предлагаме ви няколко идеи и начини, чрез които това може да стане. 

  • Хранете кучето си редовно

Това може да ви изглежда очевидно и сигурно си казвате – що за съвет - то се подразбира. Оказва се обаче, че в световен мащаб една от най-честите причини домашните любимци да ровят в кошчето за боклук е именно тази – гладни са.

Уверете се, че порциите, които давате на косматия си приятел, са достатъчно големи и покриват необходимостта му от витамини, минерали и хранителни вещества. Балансираната диета и точните количества храна са ключови за доброто здравословно състояние на питомеца ви.

кучеСнимка: iStock

  • Дръжте кучето си ангажирано

Една от вероятните причини кучето ви да рови в кофата с боклук е, защото му е скучно докато ви няма и търси с какво да разнообрази деня си. За да го предпазите от развитие на подобно деструктивно поведение и да не мисли толкова за пакости, ако се налага да го оставите за по-дълъг период само, най-добре е преди това да изморите качествено животното.

Една продължителна разходка, съчетана с физическа активност и игри ще свърши чудесна работа, за да прекара по-голямата част от отсъствието ви в сън. А за всеки случай – оставете му и достатъчно различни играчки за дъвчене, с които да ангажира вниманието си щом се събуди. 

  • Изберете подходящо кошче за боклук

Когато отглеждате куче изборът на някои неща от ежедневието като кофа за боклук става по-важен, отколкото обикновено. Важно е да изберете кошче, което има капак, който се затваря плътно. Най-добре е да го държите в шкафа под мивката или на друго място, където домашният ви любимец няма лесен достъп. А за максимална сигурност – сложете предпазител тип резе, подобно на това за защита от деца, което ще направи отварянето от страна на кучето ви невъзможна мисия.

кучеСнимка: iStock

  • Обучението е важно

Както споменахме малко по-нагоре, важно е да реагирате мигновено ако кучето ви се опита да рови в боклука или дори да наднича в кофата във ваше присъствие. Да го наказвате след като вече е направил поразията, е безсмислено и няма да покаже на животното с какво точно е сбъркало. Ако станете свидетел на подобно поведение, можете да кажете „Не!“ – с по-силен глас, а за да е ефектът още по-силен, можете да плеснете с ръце. Можете да застанете и с тялото си между кучето и кофата за боклук, за да подсилите забранителната команда.

  • Хванете кучето си в действие

Ако видим кучето си да посяга към боклука у дома, в повечето случаи ние инстинктивно реагираме с отрицателна команда. Какво обаче можем да направим, ако животното целенасочено рови в кошчето само през времето, когато не сме си вкъщи? С малко интелигентно планиране можете да хванете кучето „в крачка“!

Идея е да сложите камера в дома си, на която да следите животното докато ви няма. На пазара се продават устройства, които възпроизвеждат звук –  ако видите, че домашния ви любимец приближава кофата то можете да се подготвите да му отправите команда, за да спре директно през мобилния си телефон, чрез който го наблюдавате. Имайте предвид, че ако кучето ви е склонно към прояви на безпокойство и тревожност, такова рязко „включване“ от ваша страна, без то да ви очаква, може да го стресира. 

куче краде салфеткиСнимка: iStock

Ровенето в боклука е сред най-неприятните навици, които се проявяват при някои четириноги. Важно е да се постараете да ограничите това поведение на домашния си любимец, защото освен бъркотия и мръсотия в дома ви, то може да бъде опасно за здравословното състояние на самото куче. 

Вижте още:

Как да научим кучето да носи предмети

Кога кучето крие муцуната си с лапи

Виж още