Кучешките усмивки - истински ли са или само така ни се струва?

куче усмивка Снимка: iStock

Н а всички ни се е случвало: гледаме кучето си то сякаш ни се усмихва. Съвсем човешки и далеч по-искрено от някои хора, смеем да добавим. Дали обаче това действително се случва? Усмихват ли се кучетата или само така ни се струва?

куче усмивкаСнимка: iStock

Усмихват ли се кучетата?

Дресьорът на домашни любимци и автор на книгата „Как да се свържем с кучето си“ Виктория Шаде отбелязва, че кучетата използват езика на тялото, за да предадат щастието и като цяло – емоционалното си състояние. Те обаче нямат човешка усмивка. 

Така че… тази отпусната уста, провиснал езика и искрящи очи, поне на практика, не значат, че животното ви се усмихва. Или поне – не съвсем. 

Dogsandcats.bg

куче усмивкаСнимка: iStock

Еквивалентът на усмивка при кучетата се изразява с подскачащо тяло, отпусната опашка и „меко“ изражение на лицето, което включва както очите, така и устата. 

В заключение има ли кучешки усмивки или не?

Макар че, чисто научно, все още няма убедителни данни, истината е, че експертите са съгласни, че усмивката при кучетата, макар да не може да се сравнява едно към едно с тази на хората, все пак се възприема като реакция, свързана с определени емоции. 

куче усмивкаСнимка: iStock

Според някои специалисти пък, усмивката при кучетата се е появила като вид адаптивна реакция. Какво се има предвид? 

Вероятно е домашният ви любимец се усмихва като начин да засили връзката помежду ви. А фактът, че вие му се усмихвате насреща и излъчвате положителни емоции, е една от наградите, които му давате за нея. 

Ние сме убедени, че нашите кучешки приятели се усмихват действително… или поне ни се иска да го вярваме. Защото, замислете се, има ли нещо по-мило и сладко от усмивката на едно куче? 

Вижте още:

4 типа кучешки усмивки

Как кучето ви казва "Обичам те"

 

 

Виж още