4 типа кучешки усмивки

куче Снимка: iStock

С лучва ли ви се да погледнете домашния си любимец, а на лицето му да има такова изражение, сякаш кучето ви се усмихва?

Четириногите ни приятели споделят голяма част от нашите чувства и емоции, но не е задължително да ги изразяват или показват по същия начин. За това и сред 4-те основни кучешки изражения на лицето, които хората тълкуват като „усмивки“ всъщност стои цяла палитра от настроения. Част от тях могат да бъдат знак за щастие и релаксация, но могат да показват и стрес, страх или подчинение. 

За да интерпретираме по-лесно кучешките „усмивки“, трябва да вземем предвид езика на тялото на животното.

  • Спокойната усмивка

Това е израз на лицето на кучето ни, любим на всеки стопанин, защото изразява доволство, спокойствие и релакс. Обикновено включва леко присвити очи и устни, които изглеждат отпуснати, а не грубо „опънати“ назад. Лицевите мускули са в покой, а ушите са в обичайната позиция – не са присвити назад по главата.

Dogsandcats.bg

Езикът на тялото, придружаващ усмивката на щастливото куче се изразява и с леко размахване на опашката, но тя си остава в отпуснато състояние. Често можем да видим това състояние на косматия си приятел след разходка, тренировка или игри. Тя означава, че сме изморили „качествено“ животното, то е изразходвало енергията си и се чувства много добре, отпуска мускулите си, усеща безопасност и удобство. 

кучеСнимка: iStock

  • Леко тревожната усмивка

Тя много прилича на описаната по-горе, но има някои съществени разлики. Ушите на кучето се изтеглят плътно назад и напрежението в лицевите му мускули може да се види осезаемо, най-вече – около ъглите на устата. Животното най-често е задъхано, но не от щастие, а по-скоро от стрес или тревожност. Очите му се широко отворени, вижда се бялото по тях (сигурен символ на стрес), вратът му е напрегнат, а главата – дръпната леко назад, което показва напрежение. 

кучеСнимка: iStock

  • Покорната усмивка (известна още като „кучешката гримаса“)

Кучетата използват смирената усмивка като успокояващ жест, когато се чувстват неудобно. Ще я познаете по това, че устните са плътно прибрани, ушите – приковани назад, а очите – широко отворени в нервно очакване. Цялото тяло на животното сякаш е напрегнато. Тази „усмивка“ показва, че домашният ви любимец се усеща изплашен или притеснен.

кучеСнимка: iStock

  • Заучената усмивка

Домашните ни любимци имат голям капацитет за научаване на нови команди, трикове и номера. Един от тях може да бъде „заучената усмивка“ – жест, след който животното логично очаква да получи лакомство или похвала. Ще я познаете по това, че ушите, лицето и тялото на кучето са отпуснати, но то сякаш отдръпва устните си по команда, за да зарадва стопанина си. 

кучеСнимка: iStock

Ние сме склонни да проектираме собствените си емоции върху четириногите си приятели и да интерпретираме тяхното поведение по същия начин, по който го правим за себе си. Това явление е известно като антропоморфизъм. За да сме спокойни и да знаем кога да се намесим, за да предотвратим възможни инциденти, винаги трябва да се вглеждаме в езика на тялото на кучето си. Добре е да имаме предвид, че има ситуации, при които ако не бъде „разчетено“ навреме предупреждението на животното, то може да се стигне до неприятни ситуации. 

Винаги можем да сме сигурни в едно – ако кучето размахва опашка и се „усмихва“, това е добър знак и винаги показва дружелюбност и радост. 

 

Вижте още:

10 признака, че кучето ви е щастливо с вас

 

 

 

Виж още