10 от най-умните малки породи кучета

корги пембрук Снимка: iStock

П реценката за интелигентността на едно куче несъмнено е трудна задача, тъй като всяко четириного е индивидуално и притежава неповторима личност. Има обаче някои породи, за които се смята, че са по-податливи на дресура и с които е по-лесно да се работи от други. Независимо дали това е точната мярка за чиста интелигентност или просто начин да селектиране, но ви предлагаме да разгледаме заедно списъка на Американския киноложки клуб, който представя десет от най-умните малки породи кучета.

Пуделите са една от най-умните породи кучета, като това важи както за Стандартния, така и за Той пудела. Тези дребосъци първоначално са използвани за лов на трюфели, преди да се специализират в ролята си на компаньони. 

пуделСнимка: iStock

Шелти е средно по големина овчарско куче, което прилича на умалена версия на Колито. Активни и лесни за обучение, тези интелигентни четириноги се отличават в различни спортове и често се смятат за най-добрите четириноги за аджилити сред Бордър колитата.

Dogsandcats.bg

Папийонът е малко кученце, което е получило името си благодарение на ушите с форма на пеперуда. Въпреки дребния си ръст, тези четириноги са надарени с приключенски дух и не са от най-срамежливите. Интелигентни домашни любимци, които се справят добре в различни спортове.

ПапийонСнимка: iStock

Макар външният им вид да заблуждава мнозина, Коргитата всъщност са пастирски кучета, използвани за събиране на добитък. В миналото са служили и като селскостопански помощници с общо предназначение – да елиминират паразити и гризачи при необходимост. Сладки, активни и интелигентни кучета, които се отличават в различни кучешки спортове. 

корги пембрукСнимка: iStock

Мини шнауцерите вероятно произлизат от кръстосването на Стандартните шнауцери с Пудели и Афенпинчери. По същество тези кученца приличат повече на териери, но им липсва традиционният им темперамент. Те са много активни четириноги, които лесно се сприятеляват. 

мини шнауцерСнимка: iStock

  • Шиперке

Шиперке е малко пастирско куче тип шпиц, произхождащо от Белгия. Смели дребосъци със силен характер, те се нуждаят от активен дом. Отлични състезателни кучета, които са много лесни за обучение. 

Проучванията, които тестват интелигентността на породата, не разделят Английския от Американския кокер шпаньол. И въпреки шантавите им характери, те се нареждат близо до върха. И двете породи са сходни и са относително лесни за обучение. 

Кокер шпаньолСнимка: iStock

Помераните са малки кученца тип шпиц, които са отглеждани предимно като компаньони. Живи, активни и игриви домашни любимци, те се поддават лесно на дресура и истински искат да угодят на стопаните си. 

ПомеранСнимка: iStock

Подобно на своя братовчед пембрук, Уелското корги кардигън също е специализирано в паша и събирането на едър рогат добитък. Тези симпатяги се справят добре в различни кучешки спортове и са лесни за обучение. Активни спътници за всеки, който желае да има у дома голямо куче в малко тяло.

Въпреки че по-често ги виждаме във формата им на компаньони и джобни придружители, Йоркитата са преди всичко предназначени за лов на плъхове. Като всички териери, те са със силен и независим характер, реагират добре на дресура и дори се отличават в някои спортове.

Изборът на интелигентно куче от дребна порода изисква внимателно обмисляне. Като начало, добре е да отделите време, за проучване – за да сте сигурни, че ще вземете най-доброто решение. 

Всяка малка порода има своите уникални черти. Четириноги като Пудел, Шелти и Папийон са известни със своята интелигентност и желание за обучение. Други като Дакел и Чихуахуа може да изискват малко повече търпение. Помислете и за начина си на живот: активни кучета като Джак Ръсел териер може да не са подходящи за хора, които нямат особено динамично ежедневие. 

Йоркширски териерСнимка: iStock

Не подценявайте и темперамента на бъдещия си домашен любимец. Дори в рамките на една порода отделните й представители могат да имат различни характери. И накрая – имайте предвид и възрастта на животното. Докато кученцата ви предоставят възможността да оформите обучението им още от ранна възраст, по-зрелите четириноги може вече да са възпитани и социализирани – нещо, което може да улесни прехода. 

Не изключвайте и възрастни кучета. Те могат да бъдат също толкова интелигентни и привлекателни, колкото по-младите си събратя. И имат същата нужда от любящи домове.

 

 

 

 

Виж още