Къде е центърът на тежестта на кучетaта

куче смешно Снимка: iStock

Т ова може би е въпрос, който не си задаваме всеки ден. И със сигурност не е сред основните, свързани със здравето и отглеждането на домашния ни любимец. Но знаейки къде се намира центърът на тежестта на кучетата, ние ставаме по-добри стопани, тъй като разбираме още по-добре нашите четириноги другари. А и винаги е полезно да научим още нещо за начина, по който е устроено тялото на кучето ни, нали? 

Какво е гравитация?

Гравитацията е това, което държи нас и домашните ни любимци здраво стъпили на земята. Без нея, ние не само бихме падали, но и буквално нямаше да можем да се движим по начина, по който го правим в момента. В крайна сметка, благодарение на гравитацията, когато хвърляте топката, след която кучето ви тича, тя се връща обратно надолу, позволявайки му да я хване, вместо просто да излети някъде в небето. 

куче смешноСнимка: iStock

Гравитацията е нещо, което привлича и занимава изследователите от години. Едва през 1687 г. Исак Нютон описва силата й, създавайки това, което днес познаваме като законите на Нютон за универсалната гравитация.

Dogsandcats.bg

Всяка планета има различна сила на гравитация. Тази на Земята е много силна и дърпа всичко към центъра като магнит. Това привличане е много мощно в сравнение с космическото пространство, което обяснява защо виждаме астронавтите да се носят, когато са в космоса, докато ние движим удобно краката си на земята.

Какво представлява центърът на тежестта?

Центърът на тежестта е въображаема точка, където предметите и живите същества тежат равномерно от всички страни. Звучи малко неясно, но е съвсем просто: Ако вземете една топка, може да се каже, че нейният център на тежестта е разположен в средата.  

куче смешноСнимка: iStock

Лесно е да се определи центърът на тежестта на предмети с еднаква форма и плътност като топка, но когато става въпрос за живи същества, нещата са малко по-сложни. При хората, например, за да определим този център, трябва да вземем предвид, че горната половина на тялото ни има тенденцията да тежи повече спрямо долната. Фактор, който ни навежда към заключението, че центърът на тежестта ни следва да бъде някъде около нивото на бедрата или малко над талията.

Най-общо казано, центърът на тежестта е това, което поддържа баланса и ни предпазва от падане. Например, ако сложите кутия с бисквити на масата, но твърде близо до ръба, тя вероятно ще падне, ако по-голямата част от теглото й виси във въздуха. 

Къде е центърът на тежестта на кучетата?

При кучетата теглото обикновено е по-концентрирано върху предните, отколкото върху задните крака. Според специалистите, при повечето четириноги центърът на тежестта е разположен точно зад раменете, близо до предните крака, вероятно близо до основата на сърцето на животното. Когато стои нормално, около 60% от общото телесно тегло на питомеца ви се поема от предните му крака. 

куче смешноСнимка: iStock

Да знаете къде се намира центърът на тежестта на кучето ви може да бъде полезно по много начини. Това ви дава възможност да разберете по-добре как кучето ви пази баланса и стабилността си, когато се движи по трудни терени, като същевременно минимализирате риска от нараняване.

Изместване на центъра на тежестта

Когато кучетата ускоряват темпо, спират, вървят по тесни конструкции, скачат или се въртят с висока скорост, те използват опашката си за баланс. Подобно нещо правят и въжеиграчките, когато държат в ръцете си хоризонтален прът. 

Ако наблюдавате куче да прескача препятствие на забавен каданс, ще забележите как опашката му се спуска, когато то излита нагоре, след което се издига по време на полет, а накрая се спуска отново, когато докосне земята. И всички тези добре синхронизирани движения на опашката имат за цел да регулират центъра на тежестта на кучето, така че то да балансира и да избегне драстични падания. Удивително, нали?

куче паркСнимка: iStock

 

Виж още