Любопитни факти за Западнохайландския бял териер

Западнохайландски бял териер Снимка: iStock

З ападнохайландския бял териер или както е по-известен – Уести, е очарователно малко куче, с което е истинско удоволствие човек да споделя дома и живота си! Породата е използвана за лов на плъхове и други гризачи – област, в която тези четириноги са се справяли повече от добре, благодарение на упорития си и силен нрав. 

Западнохайландски бял териерСнимка: iStock

Основните характеристики на Уеститата на кратко

Породата е записана в Американския киноложки клуб през 1908 г. Тези териери имат компактно тяло и нисък ръст – мъжките рядко надминават 28 см височина, а теглото им е между 6 до 8 кг. Козината, както подсказва и името им, е бяла и жилава, с мек подкосъм, по-дълга на гърба и отстрани, по-къса – на врата и раменете. Имат тъмнокафяви очи и малки, изправени уши. 

Темперамент и обучение на Западнохайландските бели териери

Макар породата да не се смята за надежден показател за личността, тъй като всяко куче има своята индивидуалност, що се отнася до Уеститата има някои общи характеристики, които можете да очаквате. Тези териери обикновено са енергични и забавни, винаги готови за игри. Лоялни и привързани към семейството си, те се разбират добре и с малки деца. Бдителната им природа ги прави и добри пазачи, въпреки дребния им ръст. 

Dogsandcats.bg

Западнохайландски бял териерСнимка: iStock

Уеститата имат безброй положителни черти – действително е истинско удоволствие да имате такова приятелче в дома си, но се славят и със своята ината жилка. Което означава, че не са най-лесните за обучение четириноги. Представителите на породата са изключително умни и уверени, но са доста независими и може да се окаже известно предизвикателство да задържите вниманието им. Бъдете последователни и поддържайте тренировките кратки и забавни. Винаги използвайте положително подсилване и се уверете, че косматият ви другар добре социализиран, за да свикне от малък с други кучета, хора и ситуации. 

Западнохайландски бял териерСнимка: iStock

Грижи и груминг

Уеститата имат двойна козина и се нуждаят от редовно подстригване и поддръжка. Можете да четкате домашния си любимец всеки ден или да го водите на професионалист на всеки четири до шест седмици. Не забравяйте да подрязвате ноктите му всеки месец (или помолете вашия грумър да го направи). Важно е и да проверявате и почиствате ушите на питомеца си.

Западнохайландски бял териерСнимка: iStock

Упражнения и движение за здраве

Уеститата имат високи енергийни нива и се нуждаят от ежедневни упражнения. Разходки или игри с вас в двора – бъдете креативни. Различните кучешки спортове като аджилити, например, също са добър и забавен начин за вашия териер да изразходва енергията си. 

Западнохайландските бели териери обикновено имат продължително на живота между 13 до 15 години. Те обикновено са здрави, но подобно на други малки породи кучета са предразположени към проблеми със зъбите. Помислете за начини за поддържане на денталната хигиена на домашния си любимец и включете миенето на зъбите като част от ежедневната си рутина. 

Западнохайландски бял териерСнимка: iStock

Има и някои наследствени заболявания, които представителите на породата могат да развият, въпреки че отговорната селекция до голяма степен ги е ограничила. Уеститата са склонни към различни видове кожни заболявания и алергии. Сравнително често боледуват и от атопичен дерматит, тазобедрена дисплазия и диабет.

Не са подходящи за отглеждане с други домашни любимци

Уеститата могат да се разбират добре с други кучета, ако са добре социализирани. Те обаче имат силен хищнически инстинкт, който понякога не може да бъде контролиран. С други думи – тези териери ще преследват почти всичко! Това ги прави почти невъзможни за отглеждане с по-малки домашни любимци като котки, зайци и птици. В крайна сметка, не бива да забравяме, че те са отглеждани, за да преследват тези животни!

УестиСнимка: iStock

Както споменахме, с подходяща социализация те могат да се разбират с други кучета. Въпреки това, някои от собствениците на Уестита споделят, че питомците им са донякъде териториални, което може да бъде проблем. 

Западнохайландския бял териер е уникална порода, която споделя общ произход с други шотландски териери. Уеститата обаче се открояват благодарение на бялата си козина, която е рядко срещана в семейството на териерите и като цяло – сред кучетата. 

УестиСнимка: iStock

 

Виж още