Могат ли кучетата да хапват октопод

куче октопод Снимка: iStock

А ко сте избрали да прекарате лятната си почивка близо до морето, то може би на трапезата ви присъстват различни морски дарове. Един от предпочитаните деликатеси в много страни е октопода, за това и много от собствениците на домашни любимци се чудят дали биха могли да почерпят с него и кучетата си. Както знаем, като отговорни стопани на четириноги, наша задача е да се информираме предварително и да обмислим дали определена храна е подходяща за косматия ни другар или не. И така:

Могат ли кучетата да хапват октопод?

Това интригуващо морско създание отдавна е основен акцент в рецептите на различни кухни, завладявайки не само гурме ентусиастите, но и всички, които искат да се грижат за здравето си, пишат от AnimalWised.

куче октоподСнимка: iStock

От друга страна, октоподът не се среща често в търговската храна за кучета поради високата му цена. Хранителната му стойност обаче е безспорна, което го превръща в изключително полезна и безопасна опция за храна за кучета. Сготвеният октопод няма как да навреди на здравето на четириногия ви другар. Акцентът тук е върху сготвен, тъй като правилната термична обработка на октопода елиминира всички вредни бактерии и патогени, което го превръща в безопасно и питателно лакомство за кучето ви. Деликатес, който осигурява основни хранителни вещества като протеини, витамини и минерали, допринасяйки за цялостното здраве на домашния ви любимец.

Dogsandcats.bg

Процесът на готвене не само повишава безопасността при консумация, но и подобрява вкуса, което прави октопода още по-приятен за хапване от вашето куче. Разбира се, както винаги при въвеждането на нова храна, наблюдавайте реакцията на питомеца си и бъдете готови да се консултирате с ветеринарния си лекар, ако имате притеснения.

куче октоподСнимка: iStock

Ползи от октопода за кучетата

Октоподът предлага няколко предимства на кучетата, когато бива включен в диетата им в подходящи по размер порции и, както споменахме по-горе, задължително в сготвена форма. Сред тях са:

  • Висококачествен протеин

Октоподът е богат източник на висококачествен протеин, който е от съществено значение за поддържането, възстановяването и цялостния растеж на мускулите при кучетата. Протеинът се грижи за енергийните нива и допринася за здрави телесни функции.

  • Омега-3 мастни киселини

Октоподът съдържа омега-3 мастни киселини, които са полезни за здравето на кожата и козината на кучетата. 

  • Основни витамини и минерали

Октоподът съдържа различни основни витамини и минерали, включително В12, желязо, селен и фосфор – жизненоважни за поддържане на доброто здраве и имунната функция при кучетата.

куче октоподСнимка: iStock

  • Ниско съдържание на мазнини

Октоподът е с относително ниско съдържание на мазнини, което го прави подходящ вариант за кучета, които се нуждаят от диета с ниско съдържание на калории, като например тези с определени здравословни проблеми като панкреатит.

  • Лесно смилаем

Сготвеният октопод е лесно смилаем за повечето кучета, което намалява риска от стомашно-чревен дискомфорт или друг тип подобни проблеми.

  • Различен източник на протеини

Ако домашният ви любимец има хранителни алергии или чувствителност към обикновени източници на протеин като пиле или говеждо месо, въвеждането на октопода като вид нов протеин може да бъде добра алтернатива за разнообразяване на диетата му.

храна за кучетаСнимка: iStock

  • Здраве на зъбите

Самото дъвчене на сготвения октопод може да осигури някои ползи за зъбите на кучетата, като почистване, което намалява натрупването на плака и зъбен камък. 

В заключение, включването на сготвен октопод в диетата на кучето ви може да бъде отличен начин за повишаване на хранителна стойност на менюто му. При условие, че се дава на подходящи порции и като лакомство от време на време. 

Порцията октопод трябва да е пропорционална на размера и теглото на животното. И не забравяйте, че лакомствата, включително – октопода, трябва да представляват само малка част от цялостната диета на кучето. Като обща насока, препоръчваме ви да не предлагате октопод на питомеца си повече от два пъти седмично. 

суха храна за кучетаСнимка: iStock

 

Виж още