Могат ли кучетата да ядат ориз?

куче ориз Снимка: iStock

Е дна от най-популярните храни в света е оризът. Ако и вие сте сред почитателите му, то може би се питате - дали е добре да го включим към менюто на домашния ни любимец?

Могат ли кучетата да ядат ориз?

Краткият отговор е да, оризът е добра добавка към диетата на кучетата, а може би сте забелязали, че дори се среща във формулата на някои търговски храни за домашни любимци.

Вареният бял ориз е и предпочитана храна от много собственици на домашни любимци, когато питомецът им е болен или изпитва стомашен дискомфорт. Той е добър избор за четириноги с разстроен стомах, тъй като по същество е лесно смилаема храна, бърза за приготвяне и с ниско съдържание на фибри. 

Dogsandcats.bg

куче оризСнимка: iStock

Има ли значение с какъв ориз храним кучето си?

Кафявият ориз не се препоръчва за кучета със стомашно-чревни проблеми, като диария, например. Болните четириноги се нуждаят от нишестето, което се съдържа в белия. Той обаче има и по-висок гликемичен индекс, което пък може да доведе до повишаване на нивата на кръвната захар на животното. За това, ако кучето ви е диабетик, добре е да сте една идея по-внимателни и пестеливи в количествата. 

Кафявият ориз може да бъде труден за преработване от косматия ви другар, тъй като не е толкова обработен, колкото белия. Той има семенна обвивка, където се съхраняват хранителните вещества, обяснява д-р Карли Фокс, ветеринарен лекар към Американския киноложки клуб. Специалистът допълва, че това покритие липса при белия ориз, което води пък и до по-малкото му хранително съдържание.

куче оризСнимка: iStock

Оризът е богат на въглехидрати, които, както знаем, са важна част от диетата - както на хората, така и на домашните ни любимци. Точно както при нас обаче, консумацията на твърде много въглехидрати може да доведе до наддаване на тегло.

Когато приготвяте ориз за вашето куче, препоръчваме ви да го сварите във вода, без да добавяте никакви подправки, които могат да разстроят стомаха на животното или да бъдат токсични за него. И също като при всяка нова храна, която въвеждате в диетата на питомеца си, първо се консултирайте с ветеринарния си лекар. 

куче хранаСнимка: iStock

 

Виж още