5 домашни средства за справяне с диария при кучето

куче диария Снимка: iStock

Д иарията при кучетата често е симптом на по-голям проблем като стрес, внезапна промяна в храната и/или диетата, хранителна алергия, пика (ядене на нехранителни продукти и/или боклук) или друг вид хранително разстройство, паразити, вирусно или бактериално заболяване и дори – хронично медицинско състояние. 

Въпреки че в голяма част от случаите диарията е самоограничаващ се проблем, тя неминуемо причинява дискомфорт на домашния ви любимец.

 

Докато в някои случаи най-доброто, което можете да направите е да потърсите незабавна ветеринарна помощ, при по-леките проявления на разстроения стомах можете да опитате да приложите някои домашни средства, които да облекчат състоянието на косматия ви другар

Dogsandcats.bg

куче диарияСнимка: iStock

И тъй като кучетата ни не могат да ни кажат „Хей, не се тревожи, изядох нещо, което не трябваше, ще се оправя бързо“ или „Причината е това ново лакомство, което ми даде“ – от нас като собственици зависи да наблюдаваме четириногите за допълнителни симптоми които биха могли да показват по-сериозен проблем.

Ако забележите някой от следните признаци, заедно с диарията при вашето куче – потърсете ветеринарна помощ. 

 • Черни или кървави изпражнения
 • Загуба на апетит
 • Летаргия
 • Дехидратация
 • Често повръщане
 • Коремни болки – кучето да издава звуци, подобни на стенания, да се задъхва, да се пази от докосване и да изглежда, сякаш „не може да си намери място“

куче диарияСнимка: iStock

Ако домашният ви любимец не проявява никой от изброените симптоми, с изключение на редки изпражнения, предлагаме ви 5 варианта за домашно лечение, които да опитате:

 • Постене/контролирано гладуване

Понякога всичко, от което се нуждае кучето ви, е време, за да може стомашно-чревният му тракт да се възстанови и излекува. Ако не му давате храна между 12 до 24 часа, това ще позволи на организма му да се „рестартира“ и да изхвърли всичко, което причинява проблема. Ако изберете този метод, уверете се, че домашният ви любимец е добре хидратиран през цялото време на поста. Следете да не пие твърде много вода наведнъж, защото това може да причини повръщане или да предизвика нов пристъп на диарията. 

 • Мека диета

В края на гладуването, независимо колко часа сте избрали да продължи то, най-добре е бавно да започнете захранване с мека, лесно смилаема храна. Опитайте с варено и неовкусено бяло пилешко месо без кожа, а като гарнитура – обикновен бял ориз. Можете да направите и пюре от узрял банан или тиква от консерва. Давайте няколко пъти на ден на малки порции на кучето си. 

кучеСнимка: iStock

 • Пробиотици

Диарията не само изчиства нездравите (лошите) бактерии от червата на домашния ни любимец, но и унищожава здравата флора. За да възвърнете нейното нормално, здравословно състояние, на помощ идват пробиотиците. Обикновеното кисело мляко може да помогне, но най-добре е да се консултирате с ветеринарния си лекар, който да ви насочи към точните добавки за вашия домашен любимец. 

 • Тиква 

Под формата на пюре, печена (без подправки) или от консерва, специалистите са единодушни, че оранжевата тиква предлага естествени лечебни свойства, които са особено полезни в случаи на диария и разстроен стомах. В нея се съдържат много фибри, които помагат за възстановяване на нормалния вид на екскрементите на кучето ви.Добавете и малко накиснати семена от чия, които имат свойството да абсорбират излишната вода и гарантирано ще облекчите дискомфорта на косматия си приятел. 

Както винаги, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар, преди да направите промени в диетата на вашето куче. 

 • Храносмилателни ензими

Храносмилателните ензими помагат на вашето куче да абсорбира по-добре полезните вещества от всичко, което попада в стомаха му. Неправилното усвояване на хранителните вещества може да доведе до пристъпи на диария. 

кучеСнимка: iStock

Такива ензими са:

Протеаза – разгражда протеините до аминокиселини;

Амилазата -  разгражда нишестетата до въглехидратни молекули, които кучетата могат да усвоят;

Липазата - помага за разграждането на мазнините в червата на вашето куче;

Целулазата -  разгражда фибри от растения и зърнени храни;

Диарията и разстроеният стомах са често срещани и неприятни здравословни проблеми при косматите ни любимци. Въпреки че има домашни начини, чрез които да облекчим състоянието на кучето си, винаги трябва да следим внимателно езика на тялото и промените в поведението на животното. То само, по своя си начин, ще ни подскаже как се чувства. А от нас зависи да реагираме спрямо това, за да сме му максимално полезни отново да се върне към нормалното си състояние.

 

Виж още