Могат ли кучетата да ядат патладжани

куче патладжан Снимка: iStock

П атладжаните са от тези зеленчуци, спрямо които всеки има своите предпочитания – или ги обичате, или ги мразите. Използвани широко в много култури по света и основна част на редица популярни ястия, на които обикновено се наслаждаваме през лятото и есента, ако сте като нас, то със сигурност имате своя любима рецепта с патладжан. И вероятно сте се чудили: можем ли да почерпим с малко и домашния си любимец?

куче хранаСнимка: iStock

И така, патладжанът полезен ли е за кучетата? Краткият отговор е да, четириногият ви другар може да похапне патладжан. Но с някои важни уточнения, които е добре да имате предвид.

Патладжаните не са токсични или отровни за кучетата, но много от тях може да не ги харесат. Леко горчивият им вкус не допада на всеки. 

Dogsandcats.bg

Как да дадем безопасно патладжан на кучето си?

Патладжаните са безопасни за консумация от четириногите само, ако не включвате стъблото и листата им. Основният проблем с патладжаните възниква от двете съединения, които съдържат: соланин и оксалати. Вещества, концентрирани главно в стъблото и листата им. 

куче патладжанСнимка: iStock

Соланинът е естествено срещащ се токсин в някои растния, обикновено безвреден за хората в малки количества. За четириногите ни другари обаче, консумацията му може да доведе до симптоми като повръщане, диария или прекомерно лигавене. 

Известно е също, че патладжаните съдържат оксалати, съединение, което може да допринесе за образуването на камъни в бъбреците при четириногите, особено ако са предразположени към това състояние. Сред породите, които са по-предразположени към камъни в бъбреците, откриваме:

  • Ши Тцу
  • Мини пудел
  • Мини шнауцер
  • Йоркширски териер
  • Бишон фризе

Има ли ползи от консумацията на патладжан при кучетата?

Когато става въпрос за здравословна диета при кучетата, балансът е ключов. Знаем, че месото и протеините трябва да съставляват по-голямата част от менюто на домашния ви любимец, но той следва да получи разнообразни хранителни вещества и от други храни като плодове и зеленчуци. 

куче хранаСнимка: iStock

Патладжанът е чудесен източник на основни витамини, минерали, фибри и други ценни хранителни вещества. Патладжаните са с ниско съдържание на калории, но с високо – на фибри. Включени в диетата на косматия ви другар, тази комбинация ще го остави сит за по-дълго време. 

Патладжанът съдържа здравословно количество витамини и минерали като В6 (за регулиране на хормоните и имунен отговор), както и витамин С, фолат и калий. Има и нещо, наречено антоцианини – група антиоксиданти, които се откриват в сините, червените и лилавите плодове или зеленчуци. Богатата на антоцианин диета може да помогне за понижаване на кръвното налягане на вашето куче и дори да предотврати възпаления, рак и сърдечни заболявания.

Как да сервираме патладжан на кучето си?

Поради леко горчивия вкус на суровия патладжан вашето куче може да не го възприеме като храна, а по-скоро като играчка и да го хвърли настрани. От друга стана, готвенето не само ще премахне този неприятен вкусно, но ще помогне за разграждането на потенциално вредните съединения, което го прави по-безопасен за консумация от домашния ви любимец.

Сготвен, мек и топъл – това е най-добрият начин за сервиране на патладжан на кучето ви.

 

Виж още