Могат ли кучетата да помиришат водата?

куче вода Снимка: iStock

К учетата ни са фантастични животни с много и уникални характеристики. Едно от нещата, на които четириногите ни другари разчитат най-много, е обонянието. Ако имате домашен любимец, то вероятно сте забелязали как питомецът ви настървено преследва случаен аромат, който е доловил, докато сте на разходка. Да, знаем, че мощното обоняние на домашните ни любимци им позволява да помиришат неща, които за нас привидно нямат никакъв аромат. Но дали то е толкова силно, че да им позволи да усетят аромата на натурални неща като водата, например?

Ако понякога ви се е струвало така, сякаш домашният ви любимец души водата в паничката си, то няма как да не сте си задавали този въпрос. А отговорът му е – и да, и не. И тъй като темата е малко по-сложна, отколкото изглежда, предлагаме ви да я разгледаме заедно.

куче водаСнимка: iStock

Защо кучетата имат толкова добро обоняние?

За да отговорим на този въпрос, трябва да се върнем назад към произхода на кучетата ни. Както вероятно знаете, нашите домашни любимци произлизат от сиви вълци, чието латинско име е Canis lupus. Сивите вълци са хищници, които живеят в глутници и разчитат главно на обонянието си, за да оцелеят. Те използват урината си, за да маркират територия, точно както кучетата, но благодарение на специфичния мири, който тя носи, могат да различат дали тя идва от член на собствената им глутница или от друго непознато животно.

Dogsandcats.bg

куче носСнимка: iStock

Друга основна характеристика на сивите вълци е, че те проследяват плячката си на много километри, така че доброто обоняние е задължително.

Работещи кучета

През повечето време мислим за кучетата си като за лоялни другари и, разбира се, ги обичаме именно заради това. Но няма как да се отрече, че те са фантастични пазачи и страхотни следотърсачи. Четириногите често се използват за полицейска или военна работа именно заради мощното си обоняние. 

Някои нови проучвания дори предполагат, че четириногите може би са в състояние да откриват рак при някои хора само като „подушат“ конкретна област от тялото на стопанина си.

куче водаСнимка: iStock

Характеристиките на водата

Преди да обърнем внимание на миризмата на водата и дали кучетата я усещат, следва да направим разликата между напълно чистата вода и тази, която използваме или откриваме извън дома си. Структурата на водата, когато е кристално чиста, включва кислород и водород. Въпреки това, водата, която използваме в ежедневието си, често съдържа и други вещества от неорганично естество, като хлор, натрий или магнезий.

куче водаСнимка: iStock

Дори с изключителното си обоняние, кучетата няма как да помиришат неутралната вода – тази без други примеси. Въпреки това, ако тя не е бистра, в нея има наличие на химикали или съединения, четириногите вероятно могат да ги усетят.

Поради тази причина често кучетата завират нос във водата и изглежда сякаш я душат.

Четириногите могат да доловят и органични и неорганични компоненти във водата като растителност или животни.

Вижте още: Удивителни факти за обонянието на кучето ви

Защо кучето ми мирише купичката си с вода?

Както споменахме, водата не е напълно без мирис, особено в купата на домашния ви любимец или на друго животно. Ако забележите, че питомецът ви мирише паничката си с вода, вероятно в нея има попаднало малко количество храна. Или по съда може да е останал малко препарат за съдове, което да дразни чувствителния нос на животното. 

куче водаСнимка: iStock

Независимо дали кучетата усещат миризмата на вода или не, знаем със сигурност, че обонянието им е толкова мощно, че тази идея не звучи съвсем неправдоподобна! Смята се, че носът на четириногите е забележителните от 10 000 до 100 000 пъти по-мощен от този на хората. Така че само се опитайте да си представите цялото богатство от аромати, които питомецът ви може да долови, без вие дори да забележите! 

Въпреки че кучетата могат да помиришат определени компоненти във водата, това не се отнася за случаите, когато тя е чиста. Следващият път, когато разхождате питомеца си, запомнете тази статия и обърнете внимание на всички неща, които спира и души косматият ви другар. Така ще разберете много по-добре поведението му, знаейки изключителните му способности!

Вижте още: 

Защо на кучето му отнема време да реши къде да се изходи

 

 

Виж още