Удивителни факти за обонянието на кучето ви

куче обоняние Снимка: iStock

Щ о се отнася до обонянието им, кучетата определено имат предимство пред нас, хората. Така че не е никак изненадващо, че на нашите четириноги приятели често се разчита да използват носа си за изпълнение на важни, дори животоспасяващи задачи – от служба към военните, където помагат при откриването на бомби и оръжия, до обучение като служебни кучета, които могат да предупредят собственика си с епилепсия за предстоящ припадък. 

куче обоняниеСнимка: iStock

Вижте още: 5 неща, които кучетата усещат, преди да се случат

Да, мощното обоняние на косматите ни другари е цяла вселена! И ето някои удивителни факти, с които ще ви го докажем! 

Dogsandcats.bg
  • Кучетата могат да надушат човешки емоции

Всички знаем, че кучетата лесно и бързо могат да надушат лакомство. Или да установят какво има за вечеря от... поне няколко километра разстояние. Но изследванията показват, че обонянието на косматите ни другари може да улови много повече неща от аромата на апетитна храна. 

куче обоняниеСнимка: iStock

Носът на кучето ви също може да разпознае страх или дори тъга. Това е така, защото нашите четириноги събратя долавят миризмата на адреналина, който човешкото тяло отделя в състояние на стрес. А, когато става въпрос за „надушване на страха ви“, повишеният сърдечен ритъм и приток на кръв изпращат телесни химикали към повърхността на кожата ни, които кучето усеща почти веднага. 

Ето защо често се разчита на четириногите като служебни животни или кучета за емоционална подкрепа. Тъй като те могат да бъдат обучени да „надушват“ пристъпи на тревожност и други неблагоприятни събития в живота на своя човек. Освен това е известно, че кучетата „надушват“ болести, включително рак, тъй като те карат човешкото тяло да мирише по специфичен начин. 

кучеСнимка: iStock

  • Вашето куче мисли, че вие (и вашите приятели) миришете

Въпреки че повечето хора се къпят редовно и се опитват да прикрият естествените си телесни миризми с продукти като дезодорант и парфюм, няма как да скриете уникалния си аромат от кучето. И да, това дори е причината много четириноги да ви поздравят (или, което е още по-неудобно, вашите приятели или роднини) с нос, директно насочен в областта на слабините. Рядко се замисляме, но е факт, че чаталът ни е зона, богата на апокринни потни жлези, които произвеждат феромони. А те от своя страна предават важна социална информация на вашия космат другар. 

кучеСнимка: iStock

  • Има си причина кучетата да подушват взаимно дупетата си

Още една ситуация, която може да бъде леко неудобна, когато сте на разходка и домашният ви любимец спре, за да подуши гениталиите или задните части на друго четириного. Но в кучешкия свят това е нещо съвсем нормално! Когато две животни се подушат взаимно, те откриват важни подробности едно за друго, тъй като чрез този наглед бърз жест, те обменят много информация, варираща от това какво последно е ял техният нов спътник до дори приблизителна оценка на колко години е. 

куче обоняниеСнимка: iStock

Вижте още: Защо кучетата душат дупетата си

  • Породата на вашето куче може да определи колко мощен ще е носът му

Въпреки че всички кучета имат милиони рецептори за обоняние, разположени дълбоко в носа им, не всички от тях са равни, когато става въпрос за обонянието им. И това невинаги е свързано с размера им. Например, Дакелите имат около 125 милиона обонятелни рецептори, докато хрътките – повече от два пъти повече (около 300 милиона), поради което често се използват за проследяване. 

Породи като Немска овчарка (които са популярен избор за служебни животни) пък, попадат някъде по средата с около 225 милиона. Само, за да добиете представа колко впечатляващи са тези числа, за сравнение, носът на човек съдържа само пет милиона рецептори за обоняние. 

куче обоняниеСнимка: iStock

  • Ноздрата на кучето е сложна машина

Знаем, че кучетата (и животните като цяло) имат по-силно обоняние от хората, тъй като носовете им са структурирани по различен начин. Домашните ни любимци обаче, имат и различни методи за дишане в сравнение с нас. Всяка от ноздрите на кучето, например, съдържа отделни отвори за вдишване и издишване, които работят независимо. Тоест – те могат да улавят набор от миризми, идващи от различни посоки.

Освен това, хората не сме склонни да се разхождаме с носове, наведени почти плътно до земята, докато кучетата изследват задълбочено всяка миризма, която срещнат по пътя си. И я анализират чрез многобройни подушвания. Всъщност, едно четириного може да подуши пет или шест пъти в секунда, пишат от Sprucepets.com.

куче обоняниеСнимка: iStock

Вижте още: Защо кучетата винаги искат да помиришат чатала ни?

Виж още